Kazakistan’da referandum: Anayasa reformu yüzde 77 ile kabul edildi

Kazakistan’da eski Başkan Nursultan Nazarbayev ve klanının damgasını vurduğu dönemin kapatılması için anayasa referandumu yapıldı, yüzde 77 ile reform kabul edildi.

Merkezi Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamaya göre 5 Haziran Pazar günü yapılan referandumda reform lehine yüzde 77 oy çıktı.

Komisyon Başkanı Nurlan Abdirov, “Referandum onaylanmış olarak değerlendirilebilir” dedi.

Abdirov referanduma katılımın yüzde 68’i geçtiğini belirtti.

Orta Asya’daki en büyük eski Sovyet cumhuriyeti olan Kazakistan, hidrokarbon ve mineral bakımından zengin bir ülke.

Ocak ayında yaşanan protesto eylemlerinde 230’dan fazla kişi hayatını kaybetti.

1991’deki bağımsızlıktan bu yana gerçekleşen bu en ölümcül protesto eylemleri, yakıt fiyatlarının artışına karşı barışçıl eylemlerle başlamış ancak devlet güçlerinin sert müdahalesi ile şiddetlenmişti.

Mevcut Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, olaylardan önce eski cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’in adamı olarak değerlendiriliyordu. Nazarbayev, 2019’da istifa etmek zorunda kalsa da gölgede büyük bir etkide bulunmaya devam ediyordu. Ancak ocak ayındaki eylemler, dönüm noktası oldu. Tokayev olaylardan faydalanarak, eski cumhurbaşkanının etkisini kırmaya başladı ve bazı yakınlarını uzaklaştırdı.

Yeni reform, anayasanın üçte birini düzenleyecek. Özellikle Nazarbayev’e kayda değer bir otorite sağlayan “Ulusun lideri” unvanı geri alınacak.

Düzenlemelerden biri yönetici yakınlarının temel hükümet görevlerine girişinin önünü kapatıyor. Bu madde de görünürde, Nazarbayev ailesine karşı alınmış bir tedbir olarak dikkat çekiyor.

Tokayev’e göre reform uzun zaman boyunca Nazarbayev etrafında biçimlenen “süper-başkanlık” rejimini ortadan kaldıracak. Kazakistan’da devlet içerisinde iktidar mücadelesi devam ediyor.