Körfez’de sular ısınıyor: İran Riyad’ı ‘bölgeyi bölmekle’ suçladı

Suudi Arabistan Kralı’nın Körfez’deki Arap ülkelerini İran’ın “kriminal eylemlerine” karşı harekete geçmeye çağırması üzerine Tahran’dan yanıt geldi. İran rejimi, Riyad’ı “bölgeyi bölmekle” suçladı.

İran Dışişleri Bakanlığı, Mekke’de düzenlenen iki zirvede Suudi Arabistan’ın Arap ülkelerine yaptığı çağrıları sert bir dille eleştirerek, Riyad’ın Ortadoğu’yu bölmeye çalıştığı suçlamasında bulundu. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Abbas Musavi, Suudi Arabistan için “Müslüman ülkeler arasında ve bölgede bölünme yaratmaya devam ediyor; bu da siyonist rejimin (İsrail) istemidir” dedi.

İRAN’A KARŞI ÜÇ ZİRVE

Mekke’de Suddi Arabistan, Körfez’deki ittifakları ve Arap ülkeleri arasında üç toplantı yapıldı. İlk iki toplantıya katılan bölgenin Sünni gücü Suudi Kralı Salman, rakibi Şii İran’ı hedef aldı. İki zirvenin ardından, son olarak İslami İşbirliği Teşkilatı da bir toplantı yaptı. İran’a karşı Arap ülkelerini harekete geçirmeyi hedefleyen bu toplantılarda İran’a destek veren tek ülke Irak oldu.

Irak yönetimi Arap Birliği zirvesinin sonuç bildirgesini onaylamadı. Suudi Kralı, temel olarak Körfez’in girişinde gemilere yapılan sabotaj, komşu ülkelerin içişlerine karışma, dünya petrol pazarına yönelik tehditleri İran’a karşı kullandı.

SUUDİ KRALI, İRAN’A KARŞI HAREKETE GEÇMEYE ÇAĞIRDI

Salman, Körfez İşbirliği Konseyi’ndeki (KİK) ortaklarına hem pirlikte İran’ın “kriminal eylemlerine” karşı durmaları çağrısında bulundu. Kral Salman, “Son kriminal eylemler bizi KİK’in güvenliği ve kazanımlarını korumak için ciddi bir şekilde harekete geçmeye zorluyor” dedi. Suudi Kralı ayrıca İran’ın son 40 yıldır “terörizmi desteklemek, bölgedeki istikrara zarar vermek ve yayılmacı bir politika izlemekten” vazgeçmediğini belirtti.

KİK, toplantı ardından yaptığı yazılı açıklamada Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile dayanışmasını ifade etti. KİK ülkeleri ayrıca ABD’nin İran’a yönelik stratejisine desteğini de açıkladı. İfade edilen bu stratejide “İran’ın nükleer programı, balistik füze programı, istikrarsızlaştırma faaliyetleri, terörizme destek, Hizbullah’ın, Devrim Muhafızlarının ve (Yemen’deki) Husilerin düşmanca faaliyetleri ve terörizmine destek verilmesine yönelik Amerikan tedbirlerine” dikkat çekildi.

SADECE IRAK, İRAN’I DESTEKLEDİ

Suudi Kralı, ikinci toplantı olan Arap Zirvesi’nde aynı argümanları sıralayarak, dünya ülkelerini İran’ı caydırmak için “tüm olanakları kullanmaya” çağırdı. Arap Zirvesi’nin sonuç bildirgesinde yer alan 11 maddeden 10’u İran’a ayrıldı. İran ile geniş ilişkileri olan Irak, bildirinin içeriğini reddetti.

KATAR DA TOPLANTILARA KATILDI

İran ile yakınlaştığı gerekçesiyle Suudi Arabistan ile kriz halinde olan Katar da Mekke’deki iki toplantı da hazır bulundu. İki ülke arasındaki ilişkiler 5 Haziran 2017’de kopmuştu. Hem Riyad’ın Hem de Doha’nın ittifakı olan ABD; Katar’ın Mekke’deki toplantılara katılmasını selamladı. Washington yönetimi, İran stratejisine zarar veren bu krizi aşmak için iki yıldır Riyad ile Doha arasında arabuluculuk yapıyor. Kuveyt başta olmak üzere yapılan arabuluculuk teşebbüslerine rağmen Katar ve rakipleri, çatışmalı bir pozisyonda kalmaya devam ediyor.