Kolombiya’da ELN’den Covid-19 ateşkesi

Kolombiya’nın son gerilla hareketi olarak değerlendirilen Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN), Covid-19 pandemisi nedeniyle bir aylık tek taraflı ateşkes ilan etti.

ELN yaptığı yazılı açıklamada, “Ulusal Kurtuluş Ordusu, 1 Nisan’dan 30 Nisan’a kadar, koronavirüs dramından acı çeken Kolombiya halkına insani bir jest olarak tek taraflı aktif bir ateşkes ilan etti” denildi.

Gerilla hareketi, BM’nin tüm çatışan taraflara küresel ateşkes çağrısına gönderme yaparken, Kolombiya’daki tüm toplumsal ve siyasi örgütlere aynı yönde adım atmaları talebinde bulundu.

Hükümete bağlı Barış Temsilcisi Miguel Ceballos ise Radyo W’ye verdiği mülakatta gerillanın açıklamasını yetersiz bulundu. Ceballos, “ELN’nin bir aylık ateşkesini daha yeni öğrenmiş olduk. Ülkenin daha fazlasını umut ettiğine inanıyorum. Devasa bir sorunla (Covid-19’u kast ederek) karşı karşıyayız, binlerce insan ölebilir” dedi.

Gerilla hareketi, ateşkese rağmen kendilerine güvenlik güleri ya da ülkenin bir çok bölgesinde kontrol kuran narko-trafik çetelerinin saldırıları olması halinde meşru savunma hakkını kullanacakları uyarısında bulundu.

Aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Ivan Duque’e de çağrıda bulunan ELN, tüm askeri birliklerin konaklamasını ve Küba’daki gerilla heyeti ile çift taraflı ve geçici bir ateşkesi istişare etmek amacıyla temas kurmasını istedi.

2016’da ülkenin en büyük gerilla hareketi FARC ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasından sonra ELN ile de önce Ekvator’da sonra Küba’da müzakereler başlatılmıştı. Ancak Bogota’da Ocak 2019’da bir polis okuluna saldırıyı gerekçe gösteren Duque, görüşmeleri askıya almıştı.

FARC ile barış anlaşması ve gerillaların silahsızlanması ardından da saldırılar durmadı. Onlarca eski gerilla katledildi. BM verilerine göre barış anlaşması kapsamında silahlı mücadeleye son verilen 2017’de 31; 2018’de 65 ve 2019’da ise en az 77 eski FARC gerillası katledildi.

ELN de FARC gibi 1964 yılında ortaya çıktı. Küba devriminden esinlenen ELN’nin 2 bin 300 dolayında savaşçısı olduğu tahmin ediliyor.

ELN açıklamasında, hükümeti sağlık krizini yönetme biçimi nedeniyle eleştirirken, virüsün de bir laboratuvarda üretildiğini ve ABD tarafından kasıtlı olarak yayıldığını savunuyor.