Kolombiya’da hükümet halka karşı polisi tutmakta ısrarlı

Kolombiya’da haftalardır hükümete karşı direnen halk onlarca kişiyi katleden polisin de reforme edilmesini isterken, hükümet toplumsal tepkileri sindirmek için polisi güçlü tutmaktan yana.

Sağcı Devlet Başkanı İvan Duque’nin katma değer vergisini yükseltme ve gelir vergisinin kapsamını genişletme projesine karşı başlayan gösteriler, büyük bir direnişe dönüşmüştü.

FARC gerillalarıyla yarım asır süren iç savaşın ardından imzalanan barış anlaşmasına uymayan Duque, 28 Nisan’da başlayan gösterilere karşı polisi devreye koyarak çok sayıda göstericiyi katlettirdi. Gösterilerde katledilenlerin sayısının en az 42 olduğu bildiriliyor. Direniş sırasında bin 500’ü aşkın kişi de yaralandı.

Halkın yüzde 43’ünün yoksulluk sınırı altında yaşadığı ülkedeki gösterilerde öldürülenlerin çoğunun polisin doğrudan hedef alması sonucu yaşamını yitirmişti. Temblores adlı sivil toplum kuruluşuna göre, polis en az 40 cinayet işledi. Polisin işlediği cinayetlere dair onlarca video medyada yer alırken, Birleşmiş Milletler (BM), Avrupa Birliği (AB) ve çok sayıda uluslararası kuruluş kınama mesajı yayınlamıştı.

GENÇLER KORKMUYOR

Son yıllardaki kısmi barış ortamına rağmen sağcı hükümet, toplumsal tepkileri dindirmek için kullandığı polisin elindeki silahların azaltılmasına karşı çıkıyor. Buna gerekçe olarak ise ülkedeki uyuşturucu ve maden mafyalarının halen çok güçlü olması gösteriliyor.

Gerçekte ise bunun altında FARC gerillalarıyla onlarca yıl süren savaş nedeniyle kısmen görülebilen ancak 2016’dan sonraki barış süreciyle birlikte daha da güçlenen toplumsal tepkileri sindirme amacı yatıyor.

Javeriana Üniversitesi profesörlerinden Luis Felipe Vega’ya göre, ülkedeki iç savaşın en ağır geçtiği yılları yaşamayan gençler, en sert dönemlerde kullanılan ordu ve polisten korkmuyor. Vega, son gösterilerde çekilen birçok görüntünün de artık gençlerin korkuyu attığının göstergesi olarak görüyor.

YARGI DA POLİSİN REFORME EDİLMESİNDEN YANA

Halkın taleplerine karşı İvan Duque’nin polisleriyle katliamlar yapmasına karşı hem halktan hem de kimi kurumlardan artık ‘polisi de reforme’ etme talebi yükseliyor. Son gösterilerde artık ‘bu bizim polisimiz değil’ sloganları haykırılıyor.

Binlerce kişinin yaralandığı ve onlarcasının yaşamını yitirdiği olaylardan sonra Yüksek Mahkeme’den yapılan bir açıklamada da bu taleplere yer verilmişti. Mahkeme, özellikle toplumsal olaylara saldıran polis birimlerinin reformdan geçirilmesi gerektiğinin altını çiziyor. Ancak onlarca kişinin bilinçli olarak katledilmesine rağmen yetkililerin bugüne kadar sadece üç polis hakkında soruşturma açması da dikkat çekiyor.

Kolombiya’da halkın beşte ikisinden fazlası yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Hükümete göre dahi ülkedeki işsizlik oranı yüzde 17’de.

FARC gerillalarıyla savaşın sonlandığı 2016’dan sonra barış anlaşmasının tüm maddelerinin uygulanmadığı da biliniyor. Ayrıca yüzlerce eski gerillanın korunmaları gerekirken karanlık gruplarca katledildiği ülkede binlerce gerillanın yeniden parçalı gruplar halinde silahlandıkları öğrenilmişti. Eski FARC gerillalarının yanı sıra ELN adlı sol hareketin de binlerce gerillası ile mücadelesi devam ediyor.