Kolombiya’nın ilk solcu cumhurbaşkanı göreve başladı

Kolombiya tarihinin ilk solcu cumhurbaşkanı Gustavo Petro, yemin ederek göreve başlarken, silahlı gruplara barış anlaşması için çağrı yaptı ve “başarısız olan uyuşturucu karşıtı savaşa” son vereceğini söyledi.

62 yaşındaki eski gerilla Gustavo Petro, 2018 ile 2022 arasında görev yapan ve halk desteğini yitiren aşırı sağcı Ivan Duque’nin yerine geçti.

Petro, Kongre’de solcu çoğunluğun desteği ile dört yıllık göreve başladı. Uzun yıllar muhafazakar bir elit tarafından yönetilen Kolombiya, böylece Latin Amerika’da sola kayan diğer bir çok ülke arasına girdi.

SİLAHLI GRUPLARA ÇAĞRI

Petro, yemin töreninde ülkede halen aktif olan silahlı gruplara, barış anlaşması imzalamaları halinde “hukuki avantajlar” sağlama sözü verdi.

2016 yılında ülkenin en büyük silahlı grubu FARC ile tarihi bir barış anlaşması sağlansa da, silahlı çatışmalar devam ediyor.

Sağcı iktidarın güven vermemesi ve muhalifleri hedef almaya devam etmesi nedeniyle FARC’tan ayrılan bir grup mücadeleyi sürdürdü. Diğer gerilla grubu ELN halen aktif durumda. Ayrıca gerillalardan boşalan alanlarda uyuşturucu çeteleri daha aktif hale geldi.  Bunların başında Clan del Golfo çetesi geliyor.

Petro, koka yaprağı türevinin ana tüketicisi olan Amerika Birleşik Devletleri ile işbirliği içinde mahsulü yok etme politikasının başarısızlığını yeniden düşünmeyi teklif etti.

‘UYUŞTURUCU KARŞITI SAVAŞ MAFYALARI GÜÇLENDİRDİ’

Gelişmiş ülkelerde “tüketimi önlemeye yönelik güçlü bir politika” tercih eden Petro, “uyuşturucuyla savaşın başarısız olduğunu kabul eden yeni bir uluslararası sözleşmeye sahip olmanın zamanının” geldiğini söyledi.

Petro’ya göre, uyuşturucuyla mücadelenin kırk yılı boyunca "bir milyon Latin Amerikalı" öldürüldü ve 70 bin Kuzey Amerikalı "her yıl aşırı dozlara" yenik düşüyor.

Kolombiya, dünyanın en büyük kokain üreticisi olurken, en büyük müşterisi de ABD olarak dikkat çekiyor. Petro, “Uyuşturucuya karşı savaş mafyaları güçlendirdi ve devletleri zayıflattı” dedi.

ZENGİN VE FAKİR ARASINDAKİ UÇURUM

Yeni cumhurbaşkanı, her şeye rağmen krediye erişimi geliştirerek, yardımları artırarak ve eğitime vurgu yaparak en zengin ve en fakir arasındaki farkı azaltma sözünü yerine getirmeyi amaçlıyor.

Kolombiya ekonomisi Covid salgınında kaybettiklerini geri alarak, yeniden büyümeyi yakalasa da temmuz ayında yıllık enflasyon yüzde 10,2 olarak kayda geçti. İşsizlik yüzde 11,7 olurken, halkın yüzde 39’unun yoksul olması, büyük bir sorun olarak duruyor.

Dış politikada ise Petro, 2019’dan bu yana Venezuela ile kesilen ticari ve diplomatik ilişkileri yeniden aktifleştirecek.