Kongo’da saldırılar: Onlarca sivil katledildi

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde (RDC) gerçekleşen bir saldırıda onlarca sivilin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Nord bölgesindeki Mwenda komününde gerçekleşen saldırının ‘vahşice’ olduğu ve en az 21 sivilin hayatını kaybettiği bilgisi paylaşıldı. Birleşmiş Milletler (BM) tarafından bölgede görevlendirilen barış gücü Monusco’nun açıklamasında, saldırıdaki bilançonun geçici olduğu ve ölü sayısının artabileceği kaydedildi.

Yerel yetkililerden Donat Kibwana’nın açıklamasında ise, saldırının hükümete karşı savaşan Demokratik Güçler İttifakı (ADF) tarafından gerçekleştirildiği iddia edildi. Açıklamada, saldırıda onu aşkın kişinin yaralı ya da kayıp olduğu da belirtildi.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde katliam yapmakla suçlanan ADF, Uganda’daki Müslümanların oluşturduğu isyancı bir grup olarak biliniyor. 1995 yılından bu yana Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin doğusunda yerleşen örgütün Ekim 2014’ten bu yana sadece Beni bölgesindeki saldırılarında bini aşkın kişi hayatını kaybetti. 

ADF’nin son olarak Kasım ayından bu yana Rwenzori kenti ve civarında saldırılarını yoğunlaştırdığı biliniyor. Örgütün düzenlediği savunulan saldırılar nedeniyle sadece aralık ayı ortasından bu yana 62 kişinin yaşamını yitirdiği belirtiliyor.