Koronavirüs salgınında son durum: Vaka sayısı 101 bini aştı

Çin’de Aralık ayında ortaya çıkan koronavirüs Covid-19 salgının, yaklaşık 100 ülke ve bölgeye yayılırken, vaka sayısı 101 bini aştı. Hayatını kaybedenler ise 3 bin 500’e yaklaşıyor.

Koronavirüs salgını Aralık ayında Çin’in Wuhan kentinde bir hayvan pazarında ortaya çıktı. Şimdiye kadar en az 92 ülke ve bölgeye yayılan virüs, Cuma günkü verilere göre 101 bin 780’i aşkın kişiye bulaştı. Bunlardan en az 3 bin 460’ı hayatını kaybetti.

En fazla etkilenen ülke olan anakara Çin’de vaka sayısı 80 bin 570’i aşarken, ölü sayısı 3 bin 40’ın üzerinde bulunuyor.

Çin’den sonra en fazla etkilenen ülkeler vaka ve ölü sayısına göre şöyle: Güney Kore’de 6 bin 593 vaka ve 42 ölü, İran’da 4 bin 747 vaka ve 124 ölü, İtalya’da 4 bin 636 vaka ve 197 ölü, Fransa’da 653 vaka ve 9 ölü.

Cuma günü Filistin makamları, Sırbistan, Vatikan, Slovakya, Peru, Togo ve Bhutan da kendi topraklarında virüs vakaları tespit ettiklerini duyurdu.

BM’DEN KARANTİNA UYARISI

Birleşmiş Milletler, karantina uygulamalarının insan haklarına saygı göstermesi uyarısında bulundu. Çin’de mevcut durumda onlarca milyon kişi karantina da bulunuyor. Virüsün ortaya çıktığı Wuhan’da Çin Komünist Partisi’nin siyasi büro sorumlularından biri, kent sakinleri tarafından yuhalandı. Kent sakinleri pencerelerinden gösterdiği tepkilerle, vaat edilen gıdaların kendilerine ulaştırılmadığını belirtti.

Güney Kore, Japonya’nın karantina tedbirlerine tepki göstererek “misillemede” bulunacakları uyarısında bulundu. Japonya, Güney Kore’den ve Çin’den gelen herkese karantina uygulama kararı aldı. Güney Kore “mantık dışı” diyerek tepki gösterdi. Ayrıca Batı Şeria’daki Beytüllahim’e turistlerin giriş ve çıkışları yasaklandı.

BORSADA AĞIR ÇÖKÜŞ

Koronavirüs borsayı da vurdu. Paris Borsası, Brexitten bu yana en ağır kaybını (-4,14 %) yaşadı. Londra borsası yüzde 3,62 kayıp yaşarken, Wall Street de Cuma gününe kayıpla başladı. Altın ise koronavirüs sayesinde son yedi yılın en yüksek seviyesinde değer kazandı.

Brent varili 2017 yılından bu yana ilk kez sembolik 50 doların altına düştü.

EKONOMİYE MALİYETİ

S&P Global Ratings kurumuna göre Covid-19, bu yıl Pasifik Asya alanındaki ekonomilere 211 milyon dolar zarar verebilir.

Alman havayolu devi Lufthansa, uçuşlarını sert bir şekilde azaltırken, Dünya Turizm Örgütü 2020’de turist sayısında yüzde 3’e varan düşüş öngörüyor.

ERTELEME VE İPTALLER

Ortadoğu ülkelerinde Cuma namazları koronavirüsten etkilendi. Suudi Arabistan’da Kabe’de umre ziyaretleri askıya alındı. Kabe’nin bulunduğu meydan boş kaldı.

Irak’ta İmam Hüseyin türbesinde Cuma namazı 2003 yılından beri ilk kez iptal edildi.

İtalya’da Milan-Sanremo bisiklet yarışı ve Cortina’daki Dünya Kayak Kupası iptal edildi. Paris maratonu ertelendi.

Strasbourg’daki Avrupa Parlamentosu genel oturumları Brüksel’e taşındı.

Bollywood’un “Oscar” törenleri belirsiz bir tarihe ertelendi. Japonya da 11 Mart 2011’de yaşanan tsunami felaketinde hayatını kaybedenleri anma törenini iptal etti.