Korsikalı öğrenciler Yvan Colonna için eylemde

Fransa’da cezaevinde saldırıya uğrayan bağımsızlıkçı Yvan Colanna için Korsika Adası’ndaki kolej ve lise öğrencileri blokaj eylemlerinde bulundu.

Korsika valisi Claude Erignac’ı şubat 1998’de Ajaccio kentinde öldürdüğü gerekçesiyle Arles kentinde tutuklu olan 61 yaşındaki Korsikalı bağımsızlıkçı Yvan Colonna, cezaevinde 2 Mart günü bir tutuklunun saldırısına uğradı. İlkin bağımsızlıkçı tutsağın öldüğü bildirilmişti. Ancak daha sonra bu bilgi düzeltildi. Tutsağın Marsilya’da bir hastanede yaşam ve ölüm arasında olduğu açıklandı.

Pazartesi günü itibariyle Korsika’da en az 11 lise ve kolejde öğrenciler Colonna için blokaj eylemleri gerçekleştirdi.

Ajaccio’deki bir lise önüne Korsika diliyle “Yvan Colonna’ya destek” ve “Ava Basta” (Yeter artık) yazılı pankartlar asıldı. Bir başka liseye “Katil Fransa Devleti” yazılı pankart asıldı.

Pazar günü de Corte kentinde 15 bin dolayında kişinin katıldığı bir yürüyüş gerçekleştirilmiş ve güvenlik güçleri ile çatışmalar yaşanmıştı.

Colonna, cihatçı olarak tanımlanan bir tutuklunun saldırısına uğramıştı. 36 yaşındaki saldırgan Franck Elong Abé sorgusunda Colonna’yı öldürmek istediğini itiraf etti. Saldırıya ilişkin “terörist bir örgütle bağlantılı cinayete teşebbüsten” soruşturma açıldı. İlk bulgular da saldırının “kişisel bir husumetten” kaynaklanmadığını gösteriyor.

Korsikalı bağımsızlıkçı 1998’de valinin öldürülmesinden dört yıl sonra temmuz 2003’te tutuklanmıştı. Colonna hakkındaki suçlamaları kabul etmedi. 2007 yılında ömür boyu hapse çarptırılan Colonna, 2009 ve 2011 yıllarında da aynı dava kapsamındaki itirazlarla toplamda üç kez ömür boyu hapse mahkum edildi.

Arles cezaevinde tutulan Colonna, birçok kez Korsika’ya sevk edilmek için talepte bulunmuş ancak her seferinde reddedilmişti.