Kudüs’te çatışmalar devam ediyor, yüzlerce yaralı var

Doğu Kudüs’teki Mescid-i Aksa’da Filistinliler ile İsrail polisi arasındaki çatışmalar devam ediyor. Pazartesi günkü çatışmalarda yüzlerce Filistinli daha yaralandı.

Yeni çatışmalar, İbrani takvimine göre İsrail devletinin Doğu Kudüs’ü fethinin kutlandığı “Kudüs Günü”ne denk geldi.

Sabah saatlerinde binlerce Filistinli Mescid-i Aksa içerisinde konumlanan İsrail güvenlik güçlerine nesneler attı. Yahudilerin Tapınak Tepesi olarak adlandırdığı Müslümanlar için kutsal bir yer olan Mescid-i Aksa’da cuma akşamından bu yana çatışmalar yaşanıyor.

Cuma akşamı çoğu Filistinli olmak üzere 200’ü aşkın kişi çatışmalarda yaralanmıştı.

Cumartesi ve pazar günleri Mescid-i Aksa’ya sükûnet geri gelse de pazartesi günü Doğu Kudüs’ün diğer sektörlerinde yeniden çatışmalar yaşandı.

Filistin Kızılayı’na göre günkü çatışmalarda yüzlerce Filistinli yaralandı, bunlardan 50 kadarı hastaneye kaldırıldı.

Pazar günü bir açıklama yapan İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, inanç özgürlüğünü güvenceye almaya devam edeceklerini ancak şiddet olaylarına izin vermeyeceklerini belirtti.

Başbakan, Doğu Kudüs’teki Yahudi kolonilerinin devam etmesini savunarak, “Yasay ve düzene sıkıca ve sorumlu bir şekilde saygı gösterteceğiz” dedi.

Netanyahu, “Kudüs İsrail’in başkentidir. Her ulus kendi başkentini kurarken, bizim de Kudüs’te inşa etme hakkımız var. Yaptığımız budur ve yapmaya devam edeceğimiz de budur” diye ekledi.

Son haftalarda Doğu Kudüs’teki gerilimlerin nedenlerinden biri Şeyh Cerrah mahallesindeki Filistinli ailelerin durumu olarak dikkat çekiyor. Filistinli aileler, Yahudi koloniler yüzünden kovulma tehdidi altında bulunuyor.

Yüksek Mahkeme’de bu pazartesi günü konuya ilişkin kilit bir duruşma görülmesi bekleniyordu ancak mevcut durumdan dolayı ertelendi.

Öte yandan eylemcilere destek amacıyla Hamas’ın kontrolündeki Gazze Şeridi’nden İsrail’e doğru yanıcı bombalar ve roketler atıldı. İsrail, pazar akşamı ve pazartesi sabahı erken saatlerde Gazze’den İsrail’in güneyine yedi yeni roket atışı yapıldığını bildirdi. İsrail ordusu da Hamas’ın Gazze Şeridi’nin güneyindeki askeri noktalarına tanklarla saldırdı.