Kushner’e göre Filistinler kendi kaderini tayin etmeli ama...

ABD Başkanı Donald Trump’ın damadı ve danışmanı Jared Kushner, Filistinlilerin kendi kaderini belirleme hakkı olduğunu söyledi, ancak tek başına yönetme kapasiteleri konusunda şüphe yarattı.

Trump’ın Filistin-İsrail krizine çözüm planı geliştirmek için görevlendirdiği Kushner, HBO televizyon kanalında yayınlanan bir söyleşide, sözkonusu planın bir Filistin devletinin kurulmasını içerip içermediğine yanıt vermedi.

Filistinlilerin “kendi kaderini tayin hakkının olması gerektiğini” söyleyen Kushner, “barış planının” detaylarının yakın zamanda açıklanacağını belirtti.

Filistinlilerin İsrail müdahaleleri olmadan tek başına yönetme kapasiteleri konusundaki bir soru üzerine, Kushner şu yanıtı verdi: “Üzerinde düşünmemiz gereken çok iyi bir soru. Gelecekte yönetebileceklerini umut ediyoruz.”

Kushner’e göre Filistin bölgelerinin kalkınabilmesinden önce Filistinlilerin “adil bir yargı sistemi, özgür basın, ifade özgürlüğü, tüm dinlere hoşgörüye” ihtiyacı var.

Kushner ve ABD yönetiminin Yakın Doğu özel görevlisi Jason Greenblatt, iki yıldan beridir sözkonusu “barış planı” üzerine çalışıyor. Trump, planı “Yüzyılın anlaşması” olarak tanımlıyor.

İsrail’de Benyamin Netanyahu’nun hükümet kurma çabalarında başarısız olması ardından seçimlerin Eylül’de tekrarlanacak olmasının, planın hayata geçirilmesini zorlaştırabileceği iddia ediliyor.

Filistinliler, Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak tanınması ve ABD büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasından bu yana Trump’ın ekibi ile görüşmeyi reddediyor.

Filistinliler ayrıca gelecek ay Bahreyn’de Gazze Şeridi ve Batı Şeria’ya yatırımların görüşüleceği ekonomi konferansına da katılmayacaklar. Aynı konferansta, Kushner’in barış planındaki ekonomik boyutu açıklaması bekleniyor.