Kuzey İrlanda’da neler oluyor?

Kuzey İrlanda’da sükunet çağrılarına rağmen, bir haftadır şiddetli protesto gösterileri yaşanıyor. 50’yi aşkın polis yaralandı.

Gösteriler, çoğunluğu Protestan olan ve bölgenin Birleşik Krallık’a bağlı kalmasından yana olan birlikçiler tarafından başlatıldı. Ancak yerel polise göre, göstericiler arasında gerilimi tırmandırabilecek paramiliter gruplar da var.

Karşılarında çoğunluğu Katolik ve İrlanda Cumhuriyeti ile birleşmeden yana cumhuriyetçiler var. Cumhuriyetçiler de şiddet olaylarına yanıt vererek, birlikçilerle çatışmaya girdi.

Protesto eylemleri geçen hafta Londonderry kentinde başladı ve Belfast’ta Birleşik Krallık ile birleşme yanlısı mahalle ile çevresine sıçradı.

Öfkenin büyük kısmı, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması (Brexit) ile Kuzey İrlanda üzerine yeni protokolden kaynağını alıyor.

Londra ile AB arasında imzalanan protokol, defakto olarak Britanya bölgesi Kuzey İrlanda ile Büyük Britanya Adası arasında bir sınır oluşturuyor.

Brexit ile Birleşik Krallık ve Avrupa Birliği arasında gümrük kontrolleri geliyor. Britanya bölgesi Kuzey İrlanda ile AB üyesi İrlanda Cumhuriyeti arasında fiziki sınıra geri dönülmesinden kaçınmak için, kontroller Kuzey İrlanda limanlarında yapılıyor.

Şirketlerin uyum sağlaması için bir süre verilmesine rağmen, yeni hükümler tedarikleri aksatıyor. Birlik yanlıları da bu durumu Kuzey İrlanda ve Büyük Britanya arasında bir sınır olarak değerlendiriyor ve Londra’nın ihanet ettiği tepkisinde bulunuyor.

Londra, Dublin ve Washington’un sükunet çağrılarına rağmen Perşembe akşamı Kuzey İrlanda’da yeniden şiddet olayları yaşandı.  Belfast’ta polis, birlikçilere doğru ilerleyen cumhuriyetçileri engellemeye çalışırken şiddetli çatışmalar yaşandı. Yıllardır böyle bir durum yaşanmamıştı.

Polise göre şimdiye kadar 50’yi aşkın polis gösterileri sırasında yaralandı. Şiddetli gösteriler, çoğunluğu Katolik ve İrlanda’nın birleşmesinden yana olan cumhuriyetçiler ile Protestan birlikçiler arasında 30 yıl süren çatışmaları hatırlattı.  3 bin 500 kişi bu çatışmalarda hayatını kaybetmişti.