Kuzey Kore ABD'ye ulaşabilecek kapasitede bir füze ateşledi

Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin pazartesi günü ABD'yi vurma potansiyeline sahip uzun menzilli bir balistik füze fırlattığını duyurdu.

Kuzey Korey peş peşe iki füze ateşledi. Biri kısa menzilli, diğeri uzun menzilli. Seul ve Washington'un Pyongyang'ı ABD ya da müttefiklerine yönelik "herhangi bir nükleer saldırının" Kuzey Kore lideri Kim Jong Un rejiminin sonunu getireceği konusunda uyarmasından sadece birkaç gün sonra bu füze atışları gerçekleşti.

Güney Kore ordusu pazartesi günü Pyongyang bölgesinden uzun menzilli bir balistik füze fırlatıldığını tespit ettiğini ve füzenin Japon Denizi'ne düşmeden önce 1.000 km yol kat ettiğini tahmin ettiğini açıkladı.

Japonya bunun muhtemelen ICBM sınıfı bir füze olduğunu bildirdi. Parlamento savunma bakan yardımcısı Shingo Miyake'ye göre bu tür bir cisim "15.000 km'den fazla uçma kapasitesine sahip olabilir, bu durumda ABD'nin tüm toprakları menzili içinde olacaktır".

Uçuş 1 saat 13 dakika sürdü ve maksimum 6,000 km'nin üzerinde bir irtifaya ulaştı. Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Kore’yi kınadı.

Kuzey Kore bu yıl içerisinde dört ICBM denemesi gerçekleştirirken, bunların sonuncusu olan Hwasong-18 Temmuz ayında ateşlenmişti. Geçtiğimiz Nisan ayında test edilen katı yakıtlı bu füzenin taşınması sıvı yakıtlı versiyonlara göre daha kolay ve fırlatılması daha hızlı. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan bir sözcü pazartesi günkü fırlatmanın katı yakıtlı bir ICBM olup olmadığının incelendiğini söyledi.

Cuma günü ABD ve Güney Kore, Kuzey ile bir çatışma durumunda nükleer caydırıcılık konusuna odaklanan Nükleer Danışma Grubu'nun Washington'daki ikinci oturumuna katıldı. Bu toplantıda Beyaz Saray, Pyongyang tarafından gerçekleştirilecek herhangi bir nükleer saldırının rejimin sonunu getireceği uyarısında bulundu.

Kuzey Kore geçen yıl kendisini "geri dönülmez" bir nükleer güç olarak ilan etti ve rejimin hayatta kalması için gerekli gördüğü nükleer programından asla vazgeçmeyeceğini defalarca dile getirdi. Geçtiğimiz ay Kuzey Kore, Mayıs ve Ağustos aylarındaki iki başarısız denemenin ardından ilk casus uydusu Malligyong-1'i yörüngeye yerleştirmeyi başardı.

Batı, Japonya ve Güney Kore fırlatmayı kınarken BM Genel Sekreteri Antonio Guterres de balistik füze teknolojisinin kullanılmasının BM Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal ettiğini bildirdi.