Kuzey Kore’de ‘hayati önemde’ füze denemesi!

Kuzey Kore, Sohae uydu üssünden “hayati önemde” olduğu belirtilen bir füze denemesi daha gerçekleştirdi.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, “hayati önemde” bir füze denemedi yapıldığını duyurdu. KNCA’ya göre füze denemesi 13 Aralık günü saat gece saatlerinde “başarılı” bir şekilde gerçekleşti.

Ulusal Savunma Bilimleri Akademisi’nin bir sözcüsü, araştırma alanındaki başarıların, “güvenilir stratejik nükleer caydırıcılığı daha da geliştirmek için uygulanacağını” kaydetti.

Bu yeni füze denemesi, ABD’nin Perşembe günü Pasifikler’in üzerinde karadan havaya orta menzilli yeni bir tip balistik füze denemesinden sonrasına denk geldi. ABD’nin füze denemesi, bu yıl içerisinde çekildiği orta menzilli nükleer silah sözleşmesi (INF) ile yasaklanmıştı. ABD, son dört ayda iki kez bu tür denemelerde bulundu. Rusya ile ABD arasındaki sözleşmenin süresi 2 Ağustos’ta dolmuştu. Ancak ABD ve Rusya, bu süreyi uzatmama yolunu seçtiler. Sözleşme, 1987’de Washington’da Ronald Reagan ve Mihail Gorbaçov tarafından imzalanmıştı. Sözleşme, taraflar arasında karadan fırlatılan ve 500 km ile 5.500 kilometre arasında menzili olan balistik füzeler ve seyir füzelerinin tamamının imhasını hedefliyordu.

Kuzey Kore geçen Pazar günü de “çok çok önemli” bir füze denemesi gerçekleştirdiğini duyurmuştu. Bu denemenin ülkenin “stratejik statüsünü” değiştirecek nitelikte olduğu belirtilmişti.

ABD, Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi’nin bir toplantısında Kuzey Kore’yi tüm yeni nükleer veya kıtalar arası balistik füze denemeleri konusunda uyarmıştı. Washington ayrıca müzakerelerin yeniden başlaması halinde esneklik sözü vermişti.

Kuzey Kore, Washington’un BM Güvenlik Konseyi’ni toplamasını “anlamsız” diyerek niteledi. İki ülke arasında gerilim tırmanıyor. Kuzey Kore, ABD’ye yıl sonuna kadar süre tanıdı. Kuzey Kore ile ABD Başkanı Donald Trump arasında üç zirve gerçekleşmesine rağmen yaptırımların kaldırılması konusunda ilerleme sağlanmadı. Bu nedenle Kuzey Kore, ABD’nin yaklaşımını değiştirmemesi halinde “bir Noel hediyesinde” bulunacakları sözünü verdi.

İki ülke arasındaki müzakereler, Şubat ayında Hanoi’deki zirvenin başarısızlığından bu yana çıkmazda bulunuyor.