Kuzey Kore’den denizaltı ile balistik füze denemesi

Halen teknik olarak savaş halinde olan Kuzey ve Güney Kore arasında silahlanma yarışı hızlandı. Kuzey Kore bir denizaltıda balistik füze denemesi yaptığını duyurdu.

Kuzey Kore resmi haber ajansı KCNA, bir denizaltıdan “yeni tip” balistik füze fırlatıldığını ve “başarılı” olduğunu duyurdu. KCNA, bu silahın “bir çok gelişmiş kontrol ve güdüm tekniğine sahip olduğunu” belirtti.

Silahın “8.24 Yongung" isimli denizaltıdan fırlatıldığı bilgisi verildi. Aynı denizaltı ile beş yıl önce stratejik denizden karaya ilk balistik füze denemesi yapılmıştı.

Pyongyang yönetimi 2016 ve 2019 yıllarında da denizaltı ile iki füze denemesi yapmıştı.

Güney Kore ordusu da salı günü yaptığı açıklamada füzenin Güney Kore’nin doğusundaki Sinpo’dan Japon Denizi’ne doğru fırlatıldığını bildirdi.

Füze en fazla 60 kilometre yüksekliğe çıkarken, 590 kilometre yol kat etti.

Yeni füze aktif bir denizaltıdan başarılı bir şekilde ateşlendiyse, Kuzey Kore silahlanması açısından Kore yarımadasının çok ötesine konuşlanma olasılığı ve kendi askeri üslerine bir saldırı olması durumunda ikinci bir saldırı kabiliyetine sahip olduğu anlamına geliyor.

Kuzey Kore’nin bu yeni füze denemesi Güney Kore ile silahlanma yarışının hızlandığı ve ABD ile diyalogun durduğu bir döneme denk geldi.

BM Güvenlik Konseyi de bu çarşamba öğleden sonra Birleşik Krallık ve ABD’nin talebiyle acil toplanmayı öngörüyor.

Beyaz Saray, yeni füze denemesinin Pyongyang ile "acil" diyalog ihtiyacının altını çizen bir tehdit oluşturduğunu belirtirken, aynı zamanda Güney Kore ve Japonya'yı savunmaya yardımcı olmak için "kararlı" taahhüdünü vurguladı.