La Croix: Seçimin anahtarı Kürt seçmenin elinde

Fransız La Croix gazetesi, Türkiye’de 24 Haziran seçimlerinde AKP’nin mecliste çoğunluk sağlamasında Kürt seçmenin belirleyici olacağını kaydetti.

Gazetenin Amed’e gönderdiği Alexandre Billette’in imzasını taşıyan haberde, bölgedeki izlenimler aktarıldı. “Seçimin anahtarı Kürt seçmenin elinde” başlığını taşıyan haberde, esnaflar, siyasetçiler ve akademisyenlerin görüşlerine yer verildi.

1883’te kurulan gazete, Gazi caddesindeki çamurlu sokağa dikkat çekerken, esnaflardan biri, “Kayyum sokağı yeniden yapma sözü verdi, ama çalışmalar ilerlemiyor” dedi.

Amed belediyesine 2016’da kayyum atandığını hatırlatan gazete, kayyum geldiğinden beri bütçenin tartışma yürütmeden oylandığını, belediye faaliyetlerinin ağızdan çıkan basit bir ifadeyle sınırlandığını kaydetti.

Gazeteye konuşan siyaset sosyolojisi doktoru Cuma Çiçek, “İnsanlar kayyumdan bu yana AKP karşısında daha güvensiz” dedi. Akademisyen Çiçek, “AKP, Kürt sorununu çözme kapasitesi konusunda halkın güvenini kaybetti” diye ekledi.

Çiçek, baskılardan dolayı siyasi alanın bölgede geniş bir şekilde daraldığını söylerken, “Hatta çöktüğü söylenebilir” tespitinde bulundu.

HDP’ye yönelik baskıları hatırlatan gazete, bu partinin cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın cezaevinde kampanyasını yürüttüğüne dikkat çekti.

La Croix, “HDP’nin parlamentoya milletvekili göndermesi için yüzde 10 barajını geçmesi gerekiyor. Sorun büyük: Eğer parti bu hedefe ulaşmazsa, AKP bölgedeki sandalyelerin tümünü alabilir” hatırlatmasında bulundu.

Tüm siyasi partilerin bunun bilincinde olduğuna işaret eden La Croix, HDP Milletvekili Ziya Pir’in şu ifadelerine yer verdi: “Yasayı yok sayan valiler ve güvenlik güçleri, bir çok şeyi yasaklamaya başladı: Bizden izin almamızı istiyor, yıldırma operasyonları yapıyorlar... Ve yeni seçim yasası seçim günü yeni ihlallere kapı açıyor.”

Gazete, tüm muhalif partilerin yoğun seçim hilesi yaşanacağından endişe ettiğine dikkat çekti.