Latin Amerika ekonomisi: Büyüyecek ama yoksulluk sürecek

Salgının neden olduğu ekonomik ve sosyal krizden en çok etkilenen Latin Amerika ülkelerinin bu yıl beklenenin biraz üzerinde bir büyüme gerçekleştirmeleri beklense de halen süren belirsizliklerin eşitsizlikleri ve yoksulluğu arttırmasından endişe ediliyor

Meksika, Orta Amerika, Karayipler ve Güney Amerika ülkelerinin 2020’deki ekonomik kayıpları yüzde 7,1 olarak gerçekleşmişti. 600 milyonu aşkın kişinin yaşadığı bu ülkelerde yaşanan ekonomik gerilemenin on milyonlarca kişinin yoksulluğa düşmesine neden olacağından endişe ediliyordu.

BEKLENENİN ÜZERİNDE BÜYÜYECEK AMA 2019’UN GERİSİNDE KALACAK

Latin Amerika ülkelerinin ekonomilerinin bu yıl ise kısmen de olsa beklenenden daha fazla büyüyeceği öngörülüyor. Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Latin Amerika ve Karayipler Ekonomik Komisyonu (CEPALC) tarafından açıklanan tahminler, bu yılki ekonomik büyümenin yüzde 4,1 oranında olacağını gösteriyor.

CEPALC tahminleri, en son aralık ayında yayınlanan öngörülerin 0,4 puan üzerinde. Ancak aynı açıklamada, her ne kadar büyüme oranı daha yüksek olsa da bu, Latin Amerika ülkelerinin Covid-19 salgınının neden olduğu ekonomik krizden öncesindeki düzeylerine ulaşamayacakları anlamına geliyor.

BİRÇOK BELİRSİZLİK VAR

Ekonomik öngörüleri açıklayan CEPALC İcra Sekreteri Alicia Barcena, tahminlerine rağmen halen birçok ‘belirsizliğin’ Latin Amerika ülkelerinin ekonomilerini etkileyebileceğine dikkat çekti. Barcena, Covid-19 salgınına karşı aşılara erişimdeki eşitsizlikler, aşılamanın uzun sürmesi ve bu aşıların virüse karşı etkilerinin garanti olmamasının belirsizlikleri arttırdığının altını çizdi.

YOKSULLUK CİDDİ ORANDA ARTTI

Covid-19’dan en çok etkilenen ülkelerin olduğu Latin Amerika’daki büyümenin her ülkede benzer düzeyde olmayışı da endişeleri artırıyor. CEPALC’a göre, bu durum ülkeler arasındaki eşitsizliklerin artmasına neden olabilir.

Alicia Barcena, Covid-19’un neden olduğu ekonomik kriz ortamında işsizlik de oldukça yüksek rakamlara ulaştı. Latin Amerika ülkelerindeki işsiz sayısı 44 milyona ulaştı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından geçtiğimiz yıl yayınlanan bir rapora göre, Latin Amerika’da yoksulluk ve açlıkta ciddi artış yaşandı.

Raporda, 2019’da yılında 620 milyon kişinin yaşadığı Latin Amerika ülkelerinde 191 milyon kişi gıda güvensizliği içinde yaşadığı bilgisi paylaşılmıştı. Aynı rapora göre, bu ülkelerde halkın yüzde 7,4’ü yani 47,7 milyon kadarı açlık içinde yaşadı. Ancak geçtiğimiz yıl başlayan ve halen süren küresel ekonomik durgunluk nedeniyle on milyonlarca kişinin daha yoksulluk sınırının altına düşmesine neden oldu.