Lavrov: Türkiye ile ortak operasyon planlamıyoruz

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Suriye topraklarında ortak operasyon planlamadıklarını belirtti. Lavrov, Türkiye’nin ayrıca “sapla samanı birbirinden ayrıştıramadığı” eleştirisinde bulundu.

Lavrov, Vietnam ve Çin ziyaretleri sırasında Çin ve Phoenix televizyonlarına verdiği röportajda Suriye’deki gelişmeleri değerlendirdi.

Tampon bölge meselesine değinen Lavrov, 1998’deki Adana Mutabakatı’nı hatırlattıktan sonra “Şimdi askerler tarafından, Şam’ın tavrı göz önünde bulundurularak bu tampon bölgenin nihai formatı üzerinde anlaşılıyor” dedi.

Türkiye’nin çıkarlarının maksimum düzeyde dikkate alınmaya çalışıldığını ifade eden Lavrov, “Askerler Şam ve Türkiye’nin pozisyonlarını göz önünde bulundurarak konuyla ilgili detaylar üzerinde anlaşmaya çalışıyor" diye konuştu.

Soçi’de Rusya, Türkiye ve İran liderleri arasında yapılan üçlü zirveyi hatırlatan Lavrov, Ankara’nın sınır bölgesine ilişkin “terörizm” bahanesine dikkat çekti.

Lavrov, "Türkiye ile hangi Kürtlerin terörist sayılması konusunda ortak bir anlayışa varılamadı. Türkiye’nin farklı bir tavrı var. Endişelerini anlıyoruz, ancak yine de buğday ile saman birbirinden ayrılıp, gerçekte hangi Kürt grupların aşırıcı olduğu ve hangilerinin Türkiye’nin güvenliği için tehdit oluşturduğunun görülmesi gerek" diye konuştu.

Türkiye ile askeri bir operasyon planlamadıklarını da sözlerine ekleyen Lavrov, şöyle konuştu: "Rusya, Türkiye ve İran arasında Suriye toprakları üzerinde ortak askeri operasyonlar planlanmıyor. Rusya ile İran, Suriye’de Şam’ın daveti üzerine faaliyet gösteriyor. Türkiye de kendi güvenliğine yönelik endişelerini belirtti. Şam ise Türkiye askerlerinin Suriye toprakları üzerinde olmasına karşı çıkıyor. Şam yine de kimsenin başaramadığını, yani Suriye’nin büyük bölümünde ateşkes ve hükümetle silahlı muhalefet arasında diyaloğu sağlayan Astana formatının kurulmasını destekledi."

İVANOVSKİY: MİNBİC’TE KOORDİNASYON VAR

Öte yandan Rusya Savunma Bakanlığı Askeri Polis İdaresi Başkanı Korgeneral Vladimir İvanovskiy, Minbic’teki Rus devriyesinin Türkiye, Kürtler ve ABD ile koordineli olduğunu söyledi.

Rus medyasına konuşan İvanovskiy, “Askeri polisimiz üç tarafla işbirliği yapıyor. Türkiye ve Kürtlerle doğrudan, Kürtler üzerinden dolaylı olarak da orada bulundukları sürece ABD askerleri ile işbirliğimiz var” dedi.

Rus general en yakın işbirliğinin Demokratik Suriye Güçleri’nden (DSG) Kürtlerle mevcut olduğunu sözlerine ekledi.