Litvanya anti-personel mayın sözleşmesinden çekilmeyi onayladı

Litvanya parlamentosunda yapılan oylamanın ardından kara mayınlarını yasaklayan Ottawa Sözleşmesi’nden çekilme kararı resmileşti.

Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada “Artık resmileşti: Litvanya bugün Parlamento tarafından onaylanan bir kararla Ottawa Sözleşmesinden çekiliyor” denildi.

Bakanlık, “çekilmenin altı ay içinde yürürlüğe gireceğini” belirtti.

Toplam 107 Litvanyalı milletvekili karar lehinde oy kullanırken üçü çekimser kaldı. Hiçbiri karşı oy kullanmadı. 

Geçtiğimiz mart ayında Polonya ve üç Baltık Ülkesi (Litvanya, Letonya ve Estonya) güvenlik gerekçeleriyle Ottawa Sözleşmesi’den ayrılma kararlarını açıklamışlardı.

Dört ülkenin savunma bakanları yaptıkları ortak açıklamada “Ülkelerimiz topraklarımızı ve özgürlüğümüzü savunmak için gerekli tüm tedbirleri almaya hazır ve muktedirdir” dedi.

Rusya'ya sınırı olan ve Ukrayna’nın müttefiki olan bu dört ülke, Ottawa Sözleşmesi'nin onaylanmasından bu yana “bölgelerindeki güvenlik durumunun önemli ölçüde kötüleştiğini” savundu. 

Dört ülkeyi, nisan ayında Sözleşmeden ayrılma kararını açıklayan Finlandiya takip etti. Letonyalı milletvekilleri 16 Nisan'da anlaşmadan çekilme kararını ilk onaylayanlar oldu.

Anti-personel mayınların kullanımını, stoklanmasını, üretimini ve transferini yasaklayan 1997 Ottawa Sözleşmesi 160'tan fazla ülke tarafından onaylandı. Rusya, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin ise anlaşmayı imzalamadı. 

Elle döşenen ya da roket veya mermilerle dağılan anti-personel mayınlar, düşmanların ya da halkın belirli bölgelere erişimini engellemek için kullanılıyor. 

Bu mayınlar bir kişinin üzerinde ya da yakınında patlatıldıklarında ölüme ya da ciddi yaralanmalara neden olabiliyorlar. Anti-personel mayınlar genellikle bir çatışmadan sonra aktif kalıyor ve insanların geri dönmesini engelliyor.