Londra’ya göre Ukrayna’nın ‘tamamen işgali yüksek ihtimal’

Rusya’nın Ukrayna’nın doğusundaki iki bölgeyi tanıması ardından gerilim tırmanmaya devam ediyor. ABD ve AB yaptırım kararı aldı. Ancak Londra’ya göre Ukrayna’nın “tamamen işgal edilmesi halen yüksek bir ihtimal.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna’nın doğusunda tek yanlı olarak halk cumhuriyeti ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı.

Karar, salı günü Rusya parlamentosu tarafından da onaylandı ve Rus birlikler Donbass olarak adlandırılan bölgeye “barışı koruma” adına girdi.

Batılılar Rusya karşı aynı gün yaptırım kararları aldı. ABD’nin yaptırımları, Rusya’nın Batılı mali olanaklara erişimini engellemeyi hedefliyor. Avrupa Birliği, Rus milletvekillerini hedefe alırken, Almanya Rus gazını Avrupa’ya taşıyan Nord Stream 2 gaz boru hattının iznini durdurdu. AB yaptırımlarının bu çarşamba akşamı ya da perşembe günü hayata geçesi bekleniyor. Avrupa Bankaları da olası siber saldırılara karşı dikkatli olmaya çağrıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile öngörülen görüşmesini iptal ettiğini açıkladı. Blinken, “İşgal başladığına ve Rusya diplomasiyi açık bir şekilde reddettiğine göre, görüşmenin bir anlamının kalmadığını” belirtti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılılarla diplomatik çözümler bulmaya hazır olduklarını ancak Rusya’nın çıkarlarının “müzakere edilemez” olduğunu belirtti.

Rusya, NATO’nun kendi sınırlarına kadar genişlemesini istemiyor. Ukrayna’nın NATO’ya dahil edilmesinin “doğrudan bir tehdit” olarak görüyor.

Gerilimin yatışması yönünde henüz bir sinyal yok. Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Liz Truss, Moskova’nın Kiev’i “işgal etmesinin yüksek bir ihtimal” olduğunu savundu.

Truss, Sky News televizyonuna verdiği demeçte, "Ukrayna'yı tamamen işgal etme planını gerçekleştirme olasılığının yüksek olduğuna inanıyoruz” dedi.