Lübnan’da Hizbullah IMF ‘yardımı’na karşı değil

Lübnanlı Şii Hizbullah hareketi, Uluslararası Para Fonu’nun (IMF) Lübnan’a tüm olası yaptırımların “makul koşullara” bağlanmasını istedi.

Hizbullah’ın televizyon kanalı El Manar’da konuşması yayınlanan Hizbullah’In lideri Hasan Nasrallah, “Makul şartlar altındaki tüm yardımlar prensipte hiçbir sorun oluşturmuyor” dedi.

Ancak ödeme sıkıntısı halinde ülkeye “vesayet” uygulanmasını da reddeden Nasrallah, yardım karşılığında ülkeye koşulları dikte eden mali ve ekonomik yönetimin bir otoriteye teslim edilmesine de karşı çıktı.

Nasrallah “Eğer IMF Lübnan’a yardım etmek istiyorsa, dayattığı koşullar Anayasa’ya ve ulusal çıkarlarımıza aykırı değilse, hiçbir sorunumuz olmaz” diye konuştu.

Nasrallah’ın bu açıklaması Lübnan Başbakanı Hasan Diab’ın, vadesi 9 Mart’ta dolan 1,2 milyar dolarlık borcu ödeme imkanlarının olmadığını söylemesi ardından geldi. Lübnan, 1975-1990 arasındaki iç savaştan sonra benzeri görülmemiş bir ekonomik kriz içerisinde bulunuyor.

IMF, Perşembe günü yaptığı açıklamada Lübnan’ı “hızlı bir şekilde” bir dizi reformu hayata geçirmeye çağırdı. Ülke mevcut durumda borcunu ödeyemez halde.

IMF sözcüsü Gerry Rice, “Lübnan’daki ekonomik koşulların ağırlığı göz önüne alındığında hükümetin, ekonomik sorunları etkili bir şekilde ortadan kaldırmak için reformları bir bütün olarak hızlı bir şekilde hayata geçirmesi önemlidir” dedi.

LÜBNAN DÜNYANIN EN ‘BORÇLU’ ÜLKELERİNDEN

Lübnan’ın 92 milyar dolarlık borcu ile dünyanın en “borçlu” ülkeleri arasında yer alıyor. Bu borç, ülkenin gayrı safi milli hasılasının yüzde 170’ine denk geliyor. Rice, IMF’nin yardım etmeye hazır olduğunu iddia ederken, henüz herhangi bir mali destek talebinin gelmediğini belirtti.

Lübnan geçtiğimiz Şubat ayında IMF’den teknik bir destek istemişti, ancak henüz resmi olarak bir mali destek talebinde bulunmadı.

İRAN DA IMF’DEN MALİ DESTEK İSTEDİ

Hizbullah’ın ittifak halinde olduğu İran rejimi de bu Mart ayında koronavirüsle mücadele kapsamında IMF’den mali destek istedi. 12 Mart günü İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in Twitter üzerinde yaptığı açıklamaya göre IMF’nin Genel Müdürü Kristina Georgieva, salgından etkilenen ülkelere hızlı finansman desteği sunacaklarını bildirdi. Zarif, “Merkez Bankamız acilen bu kolaylığa erişim talep etti” dedi. İran, 1960 ile 1962 yılları arasında İMF kredisinden yararlanmıştı.