Lübnan Hizbullahı: İran’a savaş, tüm bölgeye yayılır!

Lübnan Hizbullah hareketinin lideri Hasan Nasrallah, İran’a yönelik olası bir savaşın tüm Ortadoğu’ya yayılacağı uyarısında bulundu.

Hasan Nasrallah, “(ABD Başkanı Donald) Trump, yönetimi ve istihbarat servisleri çok iyi biliyor ki, İran’a yönelik bir savaş İran sınırları içerisinde kalmayacak” dedi.

Nasrallah, “İran’a yönelik bir savaşın, tüm bölgeye yayılacağını” söyledi.

İran’ın desteklediği Hizbullah’ın lideri Nasrallah, “Tüm Amerikan üçleri ve Amerikan çıkarları cezalandırılabilir” diye ekledi.

1980 yılının başlarında kurulan Hizbullah, ABD tarafından “terörist örgüt” olarak tanınıyor. Hizbullah ile İsrail arasında Lübnan’ın güneyinde bir çok kez savaş yaşandı.

Nasrallah, ABD’nin İsrail-Filistin sorununa ilişkin Trump’ın “Yüzyılın anlaşması” olarak nitelendirdiği “barış planını” da hedef alarak, “Bizim görevimiz, yüzyılın anlaşmasına karşı çıkmaktır” dedi.

Nasrallah, Filistinlilerin de reddettiği plana ilişkin “Boş bir anlaşma, tarihi bir suç” diye konuştu.

ABD’NİN FİLİSTİN PLANI

ABD’nin planına karşı Cuma günü binlerce İranlı da sokaklara çıkarak Filistinlileri destekledi ve planı reddetti. ABD Başkanı Donald Trump’ın danışmanı ve daması Jared Kushner, planın hazırlanması için görevlendirilmişti. Uzun zamandır beklenen planın ekonomik boyutlarının, gelecek Bahreyn’deki bir konferansta açıklanacağı bildiriliyor. Planın siyasi unsurlarına ilişkin bilgi sızdırılmadı.

Jared Kuschner, Mayıs ayı başında yaptığı bir açıklamada “nihai anlaşmanın”, iki devlet formülüne gönderme yapması gerektiğini savunmuştu. Oysa, onlarca yıldır küresel diplomasinin merkezinde “iki devletli çözüm” yer alıyor. Birleşmiş Milletler, Cuma günü yaptığı açıklamada 25-26 Haziran’da Manama’da öngörülen konferansa katılmayacaklarını bildirdi. Filistinli yöneticiler de konferansa katılmayarak, Washington’un Yahudi devletine verdiği destekten dolayı güvenilir bir muhatap olmadığını belirtiyor.

Buna karşın, Mekke’de toplanan Körfez’in Arap ülkeleri ABD’nin yaptırımlar ve yoğun askeri yığınak içeren İran karşıtı stratejisine destek verdi. Suudi Arabistan Kralı Salman, Mekke’de düzenlenen Arap zirvelerinde yaptığı konuşmada Arap ülkelerini İran’a karşı harekete geçmeye çağırdı.

NASRALLAH: BÖLGENİN ÇEHRESİNİ DEĞİŞTİRECEK FÜZELERİMİZ VAR

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, başında olduğu hareketin hesaba katılması gereken bir güç olduğunu belirtti.

Nasrallah, “Lübnan’da, bölgenin çehresini değiştirmeye yetecek kadar keskin füzelerimiz var” dedi.

Hizbullah hareketi, Suriye’de Şam rejimini desteklerken, Yemen’de de Husi milislerine yardım etmekle suçlanıyor.