LUO: Türkiye müzakerelerle Libya’dan çıkmayacak

Libya’da Halife Hafter öncülüğündeki Libya Ulusal Ordusu resmi sözcüsü, Türk devletinin ne müzakere ne de arabuluculuk yoluyla Libya’dan çekilmediğini tepkisinde bulundu.

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Resmi Sözcüsü Ahmed El Mismari, Türk devletinin özellikle tamamen kendi kontrolü altına aldığı Watiye üssünü güvence altına almaya çalıştığına dikkat çekti.

Türk devletinin bu amaçla Watiye üssünde güçlerini yoğunlaştırdığını belirten El Mismari, Ankara’nın ne müzakere ne de arabuluculuk yoluyla Libya’dan çekilmeyeceğini vurguladı.

El Mismari, bir Türk askeri gemisinin 4 Ocak’ta El Hums limanına girdiğini ve birkaç saat sonra ayrıldığını belirtti.

El Mimari, hem Watiye hem de Misrata üslerinde Türk askeri hareketliliği yaşandığını sözlerine ekledi.

Trablus merkezli hükümetle 5+5 Komitesi çerçevesinde yapılan bir açıklamayı hatırlatan El Mismari’ye göre askeri savcı yaptığı açıklamada ateşkes hükümlerinin uygulandığını söyledi.

Mismari, petrolü yeniden üretme ve ihraç etme girişimlerinin olduğunu, batı, doğu ve güneye hava yolculuğunun yeniden açılması için çalışmalar yapıldığını kaydetti. Bu açıklamaya göre ayrıca tutukluların nakil işlemleri de başladı.

2019’da Hafter güçlerinin başkent Trablus’a yönelik kapsamlı saldırısı sonrasında Türkiye, Müslüman Kardeşler ağırlıklı Trablus merkezli Ulusal Birlik Hükümeti’ne destek amacıyla Suriye’den binlerce çete ile yoğun miktarda silah sevk etmişti. Türkiye, bu desteği ile bir NATO üyesi olarak BM Güvenlik Konseyi’nin silah ambargosunu da açık bir şekilde ihlal etti. Türkiye’nin bölgedeki varlığı hem bölge ülkeleri arasında hem de uluslararası alanda ciddi endişe kaynağı oluyor.

Libya konusunda BM çatısı altındaki müzakerelerde Ekim ayında bir ateşkes anlaşması yapıldı. Aralık 2021’de genel seçimlere gidilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı. Ancak her iki taraf geçiş sürecinin yöneticilerinin kim olacağı konusunda anlaşmakta güçlük çekiyorlar.