Macron BMGK’yi acil toplantıya çağırdı

Vladimir Putin Ukrayna ile sorunları olan Rus yanlısı bölgelerin bağımsızlığını tanırken, Emmanuel Macron, saatler sonra "hedeflenen Avrupa yaptırımlarının" kabul edilmesini istediğini söyledi.

Vladimir Putin'in doğu Ukrayna'nın Rusya yanlısı bölgelerin bağımsızlığının tanındığı açıklamasına tepki olarak Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron,  bu kararı " kınadı". Macron ayrıca "Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin acil olarak toplanması ve hedeflenen Avrupa yaptırımlarının kabul edilmesi" çağrısında bulundu.

Vladimir Putin'in konuşmasından hemen sonra Batılı liderler, kararı kınadı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson, söz konusu bölgelerin bağımsızlığının tanınmasını, ülkenin "egemenliğinin açık ihlali" ve Minsk barış anlaşmalarının "reddedilmesi" olarak kınadı. Avrupa Birliği liderleri de bunu "uluslararası hukukun açık ihlali" olarak görüyor.

ABD BÖLGELERE YAPTIRIM UYGULAYACAK

ABD, Vladimir Putin'in konuşmasından bir saat sonra Rusya yanlısı ayrılıkçı bölgelere yaptırım uygulayacaklarını duyurdu. Beyaz Saray ayrıca Amerikan, Fransız ve Alman devlet başkanları Joe Biden, Emmanuel Macron ve Olaf Scholz'un Paris saatiyle 22.00'den kısa bir süre önce birbirlerini aradıklarını duyurdu.

Putin daha önce kendi kendini ilan eden Donetsk ve Luhanks Halk Cumhuriyetlerini bağımsız devletler olarak tanımıştı. Putin, bu bölgeleri tanıyacağını Pazartesi akşamı açıklamıştı.