Macron’dan sonra Almanya Başbakanı Moskova’ya gidecek

Kremlin Sarayı, Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un 15 Şubat günü Moskova’yı ziyaret edeceğini açıkladı. Bu ziyaret Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un ziyaretinden bir hafta sonrasına denk gelecek.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, Alman Başbakanı Olaf Scholz’un ziyaretine ilişkin tarih konusunda anlaşma olduğunu belirterek ziyaretin 15 Şubat’ta gerçekleşeceğini açıkladı.

Peskov, sözkonusu olanın “ikili müzakereler” olacağını kaydetti.  Pazartesi günü ise Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek üzere Moskova’ya gidecek.

Alman Başbakanı, Moskova’dan önce 14 Şubat’ta Ukrayna’nın başkenti Kiev’e giderek Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelensky ile görüşecek.

Almanya ve Fransa, Ukrayna krizinde iki arabulucu devlet olarak dikkat çekiyor.

Macron ve Scholz’un Rusya ile Batı arasında giderek tırmanan gerilimi yatıştırmak istediği belirtiliyor.

Son aylarda gerilim tırmandı. Moskova, Ukrayna ile olan sınırına onbinlerce asker konuşlandırdı. ABD ve NATO da bölge ülkelerindeki askeri varlığını arttırdı.

Kremlin Sarayı, ABD’nin suçlamalarına “inanmamak gerektiğini” açıklamasında bulundu. Amerikalılar Moskova’nın işgale gerekçe yaratmak için sahte bir Ukrayna saldırısı videosu oluşturmayı öngördüğünü iddia etmişti.

Peskov, "Başta ABD Dışişleri Bakanlığı olmak üzere bu konularda kimsenin sözüne itibar etmemenizi tavsiye ederim” dedi.

Moskova, Ukrayna etrafındaki krizin ancak NATO’nun genişleme politikasından vazgeçmesi ve Rusya’ya komşu ülkelerden çekilmesi ile mümkün olacağını belirtiyor. Batılılar bu talebi reddetmekle birlikte, diyalogun sürmesi gerektiği yönünde mesajlar veriyor.