Macron'dan Türk devletinin yayılmacılığına tepki: İstikrarsızlık faktörü

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın politikalarına tepki göstererek, "milliyetçilik ve islamcılık" karışımlı "yayılmacı" olduğunu belirtti.

Paris Match dergisine bir mülakat veren Macron, Erdoğan'a sert eleştiriler yöneltti.

Türk devletinin izlediği politikanın "istikrarsızlık faktörü" olduğu ve "Avrupa çıkarları ile uyuşmadığını" belirten Macron, Erdoğan'ın "milliyetçilik ve islamcılık" karışımlı "yayılmacı" bir politika izlediğini kaydetti.

Macron, "Avrupa bununla yüzleşmeli ve sorumluluk almalı. Ben gerilimin tırmandırılması yanlısı değilim. Ama, simetrik olarak, güçsüz bir diplomasiye inanmıyorum. Avrupa dayanışmasının bir anlamı olduğu sinyali gönderildi" dedi.

Türk devleti, Akdeniz'de yasadışı bir şekilde yakıt arama faaliyetleri içerisinde bulunuyor. Son haftalarda savaş gemileri eşliğinde Türk sondaj gemisinin Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki alanlarda faaliyette bulunması gerilimi tırmandırdı.

Fransa geçen hafta Atina'yı desteklemek için Doğu Akdeniz'de iki savaş gemisi ve savaş uçağı göndermişti.

Türk devleti ile "tekanlamı bir ilişkiye" sahip olmadıklarını belirten Macron, "Fransa bir Akdeniz gücüdür" vurgusunda bulundu.

"Ben son yıllarda Erdoğan'ı Paris'te kabul eden nadir Avrupa yöneticilerinden biriyim" diyen Macron, Ocak 2018'deki görüşmeyi hatırlattı.

Macron, "Çok sayıda kişi bundan dolayı yakındı. Hiç kuşkusuz en fazla görüşme zamanı ayırdığım yöneticilerden biridir. Bizzat kendim de Eylül 2018'de İstanbul’a giderek onu gördüm ve Aralık 2009'da Londra'da Fransa, Almanya ve İngiltere'nin Türkiye ile ortak bir zirvesi için girişimde bulundum" şeklinde konuştu.

İKİ ÜLKE ARASINDAKİ İLİŞKİLER GİDEREK GERİLİYOR

Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkiler son yıllarda gerildi. Türk devletinin Rojava'ya yönelik son işgal saldırısı ardından NATO'nun beyin ölümünün gerçekleştiği tepkisinde bulunan Fransa ile Türkiye daha sonra bir çok konuda daha karşı karşıya geldi. Libya'daki Türk işgalci varlığı ve Akdeniz'deki sondaj faaliyetleri gerilimleri arttırdı. Macron Haziran sonunda yaptığı bir açıklamada Türk devletinin Libya'da Trablus merkezli hükümete silah ve paralı asker taşıdığına dikkat çekmişti.

En son Lübnan da iki ülke arasında karşılıklı tepkiye neden oldu. Türk Cumhurbaşkanı, Fransa'yı Lübnan'da sömürgeci düzen oluşturmaya çalışmakla suçladı. Lübnan dört yüzyıl boyunca Osmanlı işgali altında kalmıştı. 25 yıl da Fransız mandası oldu. Fransa ayrıca Türk devletinin Ağustos ayı içerisinde Güney Kürdistan'da iki Iraklı üst düzey askeri katletmesine de tepki göstererek, saldırının aydınlatılmasını istemişti.