Macron, Rusya’ya karşı Biden ile aynı ifadeleri kullanmayı reddetti

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e “kasap” diyen ABD Başkanı Joe Biden ile aynı ifadeleri kullanmayacağını söyledi.

France 3 televizyon kanalında Ukrayna savaşına ilişkin konuşan Emmanuel Macron, “Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaşı savaşa girmeden durdurmak istiyoruz. Amaç bu” dedi.

Macron, savaşı durdurmak için de “ne söylem ne de eylemle gerilimi tırmandıran” bir yaklaşım içinde olmamak gerektiğini ifade etti.

Avrupalılar olarak hiçbir şekilde gerilimin tırmandırılmasına geçit vermemeleri gerektiğini söyleyen Macron, “Biz Avrupalılar coğrafyamızı ve tarihimizi unutmamalıyız. Rus halkıyla savaşta değiliz” diye vurguladı.

Macron, Avrupa'nın artık Moskova ile Washington arasındaki “Soğuk Savaş” bağlamında olmadığını sözlerine ekledi.

Macron ayrıca pazartesi veya Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Mariupol kenti sakinlerinin tahliyesi için bir görüşme gerçekleştireceğini açıkladı. Stratejik liman kenti Mariupol, haftalardır Rusya’nın kuşatmasında bulunuyor.

ABD Başkanı Joe Biden, Vladimir Putin için “kasap” ifadesini kullandı.

Biden, “Demokrasi ve ilkelere, umut ve aydınlığa, edep ve haysiyete, özgürlüğe, olasılıklara dayanan farklı bir geleceğimiz, daha parlak bir geleceğimiz olacak. Tanrı aşkına bu adam iktidarda kalamaz” dedi.

Bu açıklamadan birkaç dakika sonra Beyaz Saray’ın bir sorumlusu, Biden’ın söylemini yumuşatmaya çalıştı. Açıklamada ABD’nin Rusya’da rejim değişliğine çağırmadığı ifade edildi. Beyaz Saray, “Başkanın kastettiği, Putin'in komşuları veya bölge üzerinde güç kullanmasına izin verilemeyeceğiydi. Putin'in Rusya'daki gücünden ya da rejim değişikliğinden bahsetmiyordu" iddiasında bulundu.