Merkel hükümetinin geleceği sosyal-demokratların elinde

Almanya’da Başbakan Angela Merkel’in muhafazakar partisi, hükümetin geleceğinin bundan bölge sosyal demokratların elinde olduğunu kabul etti.

Sosyal demokrat SPD’nin lideri Andrea Nahles’in sürpriz bir şekilde istifası ardından Merkel’in partisi CDU’nun lideri, koalisyon hükümetini devam ettirmek ve genel seçimlerden kaçınmak istediklerini bildirdi.

Annegret Kramp-Karrenbauer, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde CDU’nun elde ettiği kötü sonuçlarına ilişkin yapılan parti toplantısı ardından açıklamada bulundu. CDU’nun patronu, “Şimdi nasıl davranacağına karar verecek olan SPD’dir” dedi.

Koalisyonun üçüncü ortağı CSU lideri Markus Söder ise SPD’yi Avrupa seçimlerinde aldığı ağır yenilgi ardından hedeflerine ilişkin “açık sinyal” vermeye davet etti. SPD, seçimlerde yüzde 15.8’lik oy oranı ile Yeşiller’den sonra üçüncü sırada yer almıştı.

Angela Merkel, görev süresinin dolacağı 2021 yılına kadar iktidarda kalmak istiyor. Pazar günü yaptığı son açıklamasında, “büyük koalisyonun” çalışmalarına devam edeceğini söylemişti.

GENEL SEÇİMLER CDU VE SPD İÇİN FELAKET OLABİLİR!

Sosyal demokratlar henüz niyetlerini ortaya koymadı ancak çok sayıda SPD kadrosu, koalisyonun kuruluğu 2018’den bu yana muhafazakar partilerle iktidar ortaklığına karşı çıkıyor. Gözlemcilere göre, ülkenin siyasi bir krize girmemesi için SPD koalisyonda yer almayı kabul etti.

Bazı yorumlara göre ise, SPD, alternatif bir stratejinin olmayışı nedeniyle kapıyı kapatmıyor. SPD, özellikle bu koşullarda genel seçimler olması halinde, felaket sonuçlar elde etmekten endişe ediyor. Vekaleten SPD’nin başına geçmesi beklenen Malu Dreyer, Pazar günü yaptığı açıklamada “Bu parti son derece ciddi bir kriz yaşıyor” dedi.

YEŞİLLER BİRİNCİ PARTİ

Bu koşullarda genel seçimlere gidilmesi, Angela Merkel’i partisi açısından da yüksek risk taşıyor. Cumartesi günü RTL tarafından yayınlanan son ankete göre Yeşiller yüzde 27 ile ülkenin en fazla destek gören partisi düzeyine yükseldi. Ankette CDU yüzde 26’ya SPD ise yüzde 12’lik oy oranı ile aşırı sağcı parti AfD seviyesine düştü.