Miçotakis: AB Türkiye'ye önemli yaptırım uygulamalı

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, AB'nin Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki varlığına son vermesi için önemli yaptırımlarda bulunması gerektiğini kaydetti.

Miçotakis, Fransa'da Le Monde, Almanya'da Frankfurter Allgemeine Zeitung ve Londra'da Times'da yayınlanan makalesinde, "Bir diyaloga ihtiyacımız var ama silah tehdidi altında değil" dedi.

Yunanistan Başbakanı, "Ülkemin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden şey, tüm AB üye devletlerinin refahını ve güvenliğini tehdit ediyor" diye ekledi.

AB'nin Türkiye'ye önemli yaptırımlarda bulunması gerektiğini belirten Miçotakis, "Eğer gerçek bir jeopolitik güç icra etmek istiyorsa, savaşçı bir Türkiye'yi yatıştırmayı göze alamaz" ifadelerini kullandı.

AB'nin yedi güney ülkesi bu Perşembe günü Fransa'nın Korsika adasında bir araya gelerek Türkiye'yi konuşacak.

Med7 olarak adlandırılan bu ülkeler arasındaki zirve aynı zamanda Avrupa Konseyi'nin 24-25 Eylül'de Türkiye ile ilişkileri ele alacağı toplantısından öncesine denk geliyor.

Med7 zirvesi 2016 yılından beri yedinci kez yapılıyor. Zirveye Fransa, İtalya, İspanya, Portekiz, Yunanistan, Kıbrıs ve Malta katılıyor. Zirve ilk kez Fransa'da gerçekleşiyor. Geçen yıl Malta'da yapılmıştı.

8 Eylül günü Elysée Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre bu bir kaç saatlik zirvede temel olarak Akdeniz'deki sorunlar konuşulacak. Açıklamada, MED7 olarak adlandırılan bu ülkelerin, "bölgede özellikle sürdürülebilir kalkınma ve egemenlik konularında yeni bir işbirliği dinamiği oluşturmada aynı iradeyi paylaştığı" belirtildi.