Mısır, İsrail doğal gazını ithal etmeye başladı

Mısır hükümeti, İsrail doğal gazını ithal etmeye başladıklarını açıkladı.

Petrol Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamada, bu anlaşmanın “iki ülkenin ekonomik çıkarlarına hizmet eden önemli bir gelişmeyi temsil ettiğini” belirtti.

Bakanlığa göre Mısır bu anlaşma vasıtasıyla gaz alanında bölgesel bir merkez haline gelmeyi amaçlıyor.

İki ülke arasında maliyeti 15 milyar dolar olarak değerlendirilen anlaşma kapsamında, İsrail doğal gazı sıvılaştırılarak Avrupa’ya ihraç edilecek.

İsrail medyasına göre İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, “İsrail ile Mısır arasında enerji alanındaki işbirliği, barış anlaşmalarının imzalanmasından bu yana kendi türünde bir ilktir” dedi.

Mısır, 1979’da İsrail ile barış anlaşması imzalayan ilk Arap ülkesi olarak dikkat çekiyor.

Geçen yıl Mısırlı grup Dolphinus Holings tarafından imzalanan gaz anlaşması, Leviathan ve Tamar gaz yataklarından gelen doğal gazın tedarik edilmesini öngörüyor.

Leviathan’dan çıkan gaz ihracatı Çarşamba günü başladı. Tamar yataklarındaki gazın ise yıl içerisinde ihraç edilmeye başlayacağı bildirildi.

Leviathan’ı işleten konsorsiyumun üyesi İsrailli Delek şirketine göre İsrail gelecek 15 yılda İsrail’in Aşkelon kentini Mısır’ın el Ariş kentine bağlayan deniz altı boru hattı vasıtasıyla 64 milyar metreküp sağlayacak.

Delek patronu Yossi Abu, yazılı bir açıklamada “Bugün Ortadoğu enerji sektöründe yeni bir çağ başlıyor” dedi.

Kahire daha önce de İsrail’den gaz ihraç ediyordu ancak karadan boru hatları üzerinde bu sağlanıyordu. Bu hatlar Sina yarımadasında 2011 ve 2012 yıllarında silahlı “cihatçı” grupların bir çok kez saldırılarının hedefi olmuştu.