Mısır’da antik dönemin en büyük kenti bulundu

Mısır’da yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde ülkenin Antik döneme ait en büyük kentinin bulunduğu duyuruldu.

Firavunlar dönemine ait piramitleri ve antik kentleri arkeologları her daim cezbeden Mısır’da şimdi de ülkenin en büyük Antik kentinin keşfedildiği bildiriliyor.

Mısır eski Antikite Bakanı ve arkeolog Zahi Hawass, en az 3 bin yıllık büyük antik kentin Luxor’da keşfedildiğini açıkladı. Hawass, buldukları antik kentin 3 bin 400 kadar yıl önce inşa edildiğini söyledi.

Arkeolojik kazıları yürüten ekibin açıklamasında da Milat’tan önce 1400’ler ile 1350’ler arasında yaşadığı bilinen III. Amenhotep dönemine ait olan antik kentin, Milat’tan önce 1345 ile 1327 yılları arasında yaşamış olan bir diğer firavun Tutankhamun dönemine kadar kullanıldığı kaydedildi.

O dönemde firavunların saray olarak da kullandığı binaların da bulunduğu antik kentteki kazılarda kimi duvarların oldukça sağlam kaldığı da belirlendi. Bugüne kadar ‘kayıp şehirler’ arasında sayılan antik kentin bulunmasının Tutankhamun’un gömüldüğü yerin bulunmasından sonraki en önemli buluş olduğu vurgulanıyor.

ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nden Betsy Brian’a göre, antik kentin bulunması sayesinde o dönemin Mısır medeniyetindeki yaşam hakkında ciddi bulgular edinilebilecek.

Bulunan antik kentte üç adet kraliyet sarayının yanı sıra bir idari ve ticaret merkezinin olduğu, ayrıca bir yemekhane bölgesi ile bir fırının da açığa çıkarıldığı bilgisi verildi.

Mısır, 2011 yılından bu yana ki iç karmaşıklıklar nedeniyle turizmini yeniden canlandırmaya çalışıyor. Bu kapsamda geçtiğimiz hafta ülkedeki farklı dönemlerde bulunan mumyalar onlarca araçla başkent Kahire’yi turladıktan sonra bundan sonra sergilenecekleri Ulusal Mısır Medeniyet Müzesi’ne (NMEC) taşınmışlardı.