Mısır’da askerlerin siyasi kariyer yapması yasaklandı

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, aktif ve emekli askerlerin ordunun onayı olmadan Cumhurbaşkanlığı veya Parlamento seçimlerinde aday olmasını yasaklayan bir yasayı onayladı.

The Egyptian Gazzette tarafından yayınlanan haberde “Aktif subaylar ile silahlı kuvvetler bünyesindeki görevi son bulanlar, Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi’nin onayı olmadan Cumhurbaşkanlığı, Parlamento veya yerel meclis seçimlerine giremeyecek” denildi. Silahlı Kuvvetler Yüksek Konseyi, 2014’ten beri El Sisi tarafından yönetiliyor.

El Sisi’nin onayladığı bu yasadan önce geçen yıl anayasa referandumu geniş bir şekilde kabul edilmişti. Anayasal düzenlemeler eski bir general olan El Sisi’nin 2014 ve 2018’de seçilmesinden sonra, 2030’a kadar bu görevde kalmasını sağlıyor.

Son yasanın onaylanmasına kadar, ordu mensuplarının askeri görevlerini bırakmaları veya emekliye ayrılmaları koşuluyla siyasi bir kariyer yapmalarına izin veriliyordu. Görevdeki askerlerin ise herhangi bir siyasi faaliyette bulunmaları yasaktı.

Mısır, Ocak-Şubat 2011’deki Hüsnü Mübarek’i deviren halk ayaklanması sonrasındaki kısa dönem hariç, 1952 yılından bu yana askerler tarafından yönetiliyor.

Ordu toplumun her alanına sirayet ettiği gibi son yıllarda ekonomi üzerindeki etkisini de arttırdı.