Mısır’da biri gazeteci 3 bini aşkın tutukluya af

Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi, aralarında Husam Monis isimli gazetecinin de olduğu 3 bini aşkın tutuklu için af çıkardı.

İçişler Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Mısır Cumhurbaşkanı El Sisi toplam 3 bin 273 tutukluyu Sina yarım adasının kurtuluş yıldönümü dolayısıyla af etti. Sina yarımadası, 1967 yılından 25 Nisan 1982’ye kadar İsrail’in işgalindeydi.

Af kapsamındaki tutuklular arasında Mısır solunun figürlerinden biri olan gazeteci Husam Monis de bulunuyor. Kasım ayında “yalan haber yaydığı” gerekçesiyle dört yıl hapse mahkum edilmişti.

Gazeteci 2019 yılında “Umut Koalisyonu” adı altında bir ittifak kurmaya çalışan başka muhaliflerle birlikte tutuklanmıştı. Bu koalisyon, 2020 yılındaki genel seçimlere katılmayı planlıyordu.

Bundan üç gün önce de aralarında 2011 ayaklanmasının figürlerinin de olduğu 41 siyasi tutuklu serbest bırakılmıştı.

Ramazan ayı sonunda da geleneksel olarak yüzlerce tutuklu için af çıkarılıyor.  Mayıs ayı başında yeni affın açıklanması bekleniyor.

Uluslararası Af Örgütü’ne göre Mısır’da 60 bini aşkın düşünce mahkumu bulunuyor. Bunlar arasında barışçıl eylemlerde bulunanlar, insan hakları savunucuları, avukatlar, akademisyenler ve gazeteciler var.