Mısır: DAİŞ Libya'ya dönüyor, tolerans göstermeyeceğiz

BMGK'de konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, DAİŞ'in Libya'ya döndüğünü söyledi. Şukri, "Sınırlarımızda, dışarıdan destekle gerçekleşen bu tür bir tehdide tolerans göstermeyeceğiz” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) konuşan Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, DAİŞ'in Libya'ya geri döndüğünü söyledi.

DAİŞ çetelerinin Libya'nın batısında özellikle Sabratha kentinde yeniden görülmeye başlandığını kaydeden Şukri, "DAİŞ'in Libya’nın batısındaki bazı kentlerde, özellikle de Sabratha’da yeniden görülmeye başlamasından dolayı çok endişeliyim” dedi.

BMGK üyesi ülkelerin Libya'da cihatçı örgütlere verilen her türlü desteği kınaması gerektiğini kaydeden Şukri, Libya'daki durumunun Mısır için de tehdit oluşturduğunu vurguladı.

İsim zikretmeden Türk devletinin Libya'daki İhvancı ve El Kaideci gruplara verdiği desteği kabul etmeyeceklerini belirten Şukri, “Sınırlarımızda, dışarıdan destekle gerçekleşen bu tür bir tehdide tolerans göstermeyeceğiz” dedi.

Libya Ulusal Ordusu (LUO) Sözcüsü Ehmed El Mismarî, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Libya'nın batısındaki Surman ile Sabratha hattında El Kaide, DAİŞ ve Ensar eş-Şeriat gibi çete üyelerinin görüldüğünü açıklamıştı.

Ayrıca Sabratha kentindeki saldırıların komutasının 2018 yılında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) tarafından "insan kaçakçılığı" suçlamalarıyla kara listeye alınan Ahmed El Debaşî isimli kişide olduğu açıklandı.

Türk istihbarat başkanı Hakan Fidan'ın 7 Mayıs'ta Libya'ya yaptığı ziyaretin ardında da Xalid El-Şerîf isimli El Kaide üyesinin Trablus askeri operasyon odasının başına getirilmişti.

Bir süredir Türkiye'de olan Ebu Hazim el Libi kod isimli Xalid El-Şerîf'in Türkiye'den Misrata üssüne getirildiği ve orada da Trablus askeri operasyonlar komutanlığına getirildiği basına yansımıştı.

Libya'da İhvanı Müslim'e yakınlığıyla bilinen Ulusal Mutabakat Hükümeti, Türk devletinin desteğiyle Tarhuna kenti ve el El Vattiye üssü gibi bazı yerleri aldıktan sonra Sirte'ye yönelmişti.

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah El Sisi, Haziran ayında yaptığı açıklamada Sirte ve Cufra bölgesini Mısır'ın "kırmızı çizgisi" ilan etmişti.