Mısır, Gazze’yi yeniden inşa ile bölgedeki nüfuzunu pekiştirmek istiyor

Mısır, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmayı ateşkesle durduran diplomatik başarısı ardından, savaşla tahrip olan Gazze Şeridi’nde yeniden inşayı üstlenerek bölgedeki etkisini pekiştirmeye çalışıyor.

İsrail ile Hamas arasında 11 gün süren çatışmalar ardından 21 Mayıs günü ateşkes sağlanmıştı. Ateşkese arabuluculuk eden Mısır’ın hem İsrail ile hem de Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas ile ilişkileri var.

Mısır hükümeti ateşkesle birlikte, 15 yıla yakındır İsrail ablukasında 2 milyon kişinin yaşadığı Gazze Şeridi’nin yeniden inşası için 500 milyon dolar yardım sözü verdi.

AFP’ye konuşan Kahire Üniversitesi’nden siyasal bilimler profesörü Mustafa Kamel el Seyid’e göre bu taahhüt “Mısır'a tarihi bölgesel rolünü geri verecek” ve "Filistin saflarında duyulmasını" sağlayacak.

El Seyid, Mısır’ın ayrıca ABD’ye “Ortadoğu’da aktif bir öncü olduğu mesajını gönderdiğini” belirtiyor.

ABD Başkanı Joe Biden ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdul Fettah El Sisi arasında yapılan telefon görüşmesinden bir kaç gün sonra mayıs sonunda ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kahire’de El Sisi ile görüşmüştü.

İsrailliler ve Filistinliler arasındaki ateşkesi pekiştirmek amacıyla Mısır İstihbarat Teşkilatı Başkanı Abbas Kamel de paralel olarak İsrail ve Filistin topraklarına ziyarette bulunmuştu.

Kahire’nin son yıllarda Hamas’a karşı tavrında değişikliğe gittiğini söyleyen El Seyid, yeniden inşa projesi ile Kahire’nin Hamas için “kabul edilebilir bir aktör” haline gelebileceğine dikkat çekti.

Hamas’ın 2017’de Müslüman Kardeşler tarikatı ile arasına mesafe koyacağı açıklamasından sonra Mısır ile Hamas arasındaki ilişkiler iyileşmeye başlamıştı. Müslüman Kardeşler, Mısır’da “terörist örgüt” olarak değerlendiriliyor.

Uzmanlardan Sarah Smierciak, Mısır’ın yeniden inşa sürecinden Hamas’ı dışlayarak, marjinalleştirme teşebbüsünde bulunabileceğine de işaret etti.

Ekonomi siyaseti analisti Smierciak, Sisi’nin yeniden inşaya yardımı hem Gazze hem de uluslararası alanda daha fazla siyasi nüfus için yatırım olarak gördüğünü düşünüyor.

Bu yatırım Mısır ekonomisine de yarayacak.  Özellikle inşaat sektöründe güçlü bir şekilde yer alan ordunun elindeki şirketler bundan fayda görecek. İnşaat ülke büyümesinin motor sektörleri arasında yer alıyor.

Mısır, yıkıntıları temizlemek ve yeniden inşaya hazır hale getirmek için Gazze’ye yeniden inşa aygıtları ve teknik ekipler gönderdi.

Mısır ayrıca 10-13 Haziran arası bölgenin özel işverenleri ile siyasi sorumlarını bir araya getirdiği yeniden inşa forumu organize etti.