Moldova’da seçimleri Sosyalist Parti kazandı

Doğu Avrupa’da yer alan Moldova Cumhuriyeti’nde yapılan genel seçimleri, Sosyalist Parti önde bitirdi, ancak hükümeti kurmak için mutlak çoğunluğu elde edemedi.

Seçim Komisyonu’na göre Sosyalist Parti oyların yüzde 31.4’ünü alırken Avrupa yanlısı olarak değerlendirilen ACUM yüzde 26, mevcut parlamentoda çoğunluğa sahip “para babası” olarak değerlendirilen Vlad Plahotniuc’un Demokrat Partisi oyların yüzde 24’ünü aldı.

Bir milyar dolarlık dev bir yolsuzluk davasında mahkum olan iş adamı İlan Shor’un partisi de yüzde 8.5 oranında oy alarak parlamentoya girdi. Diğer hiçbir parti, yüzde 6 olan seçim barajını aşamadı.

Seçimlerin galibi Sosyalist Parti ise Rusya yanlısı olarak etiketlendiriliyor. Hiçbir parti bu seçimlerde mutlak çoğunluğu elde edemedi.

3.5 milyon nüfuslu eski Sovyet cumhuriyeti Moldova, yıllardır Moskova ile yakınlaşma yanlıları ile Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyenler arasında bölünmüş durumda. Moskova yanlıları Kasım 2016’da Igor Dodon’u Cumhurbaşkanlığa taşımıştı. İki cephe arasındaki bölünme nedeniyle siyasi krizler yaşanıyor ve seçimler tekrarlanıyor.