Moskova’dan ABD’ye ‘Polonya’ uyarısı

Rusya, ABD’nin Polonya’ya keşif için insansız hava araçları konuşlandırma projesine ilişkin endişelerini açıkladı.

RIA Novosti haber ajansına göre, ABD’nin Polonya’da askeri faaliyetlerini arttırması Rusya’nın endişelerini ifade etmesine neden oldu.

Ajansa göre, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, Washington’un “agresif niyetlerine” tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çarşamba günü Beyaz Saray’da Polonyalı mevkidaşı Andrzkej Duda’yı kabul ederken, Polonya’ya ek olarak bin asker daha gönderme sözü verdi. Mevcut durumda NATO operasyonları kapsamında 5 bine yakın Amerikan askeri Polonya topraklarında bulunuyor.

Polonya, olası bir Rus saldırısını bertaraf etme iddiasıyla Washington’dan destek isterken, ABD’den F-35 savaş uçakları da satın aldı.

Rusya Parlamentosu, Trump’ın açıklamalarının Moskova’yı da karşı tedbir almaya zorladığını belirtti.

Parlamento üst kanadı olan Federasyon Konseyi Dış İlişkiler Komisyonu’nun iki numaralı ismi Vladimir Cabarov, “Tanrı korusun bir çatışma olursa, ani bir saldırıya uğradığımızda Polonya toprakları bir misilleme saldırısının açık hedefi olur” dedi.

Parlamento alt kanadı Duma’da Savunma Komisyonuna başkanlık eden parlamenter ver eski özel kuvvetler şefi Vladimir Şamanov, ABD’nin Polonya’ya insansız hava araçları yerleştirme projesine tepki gösterdi.

Şamanov, “Zira bu dronlar nükleer silah taşıma kapasitesine sahip” dedi. “Dünya yavaş yavaş tehlikeli bir krize doğru kayıyor” diye ekleyen Şamanov, 1962’de dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren Küba savaşını ile kıyaslama yaptı. Şamanov, “Karşı tedbir almak zorunda kalacağız” şeklinde konuştu.