Moskova’ya göre ABD Venezuela’ya operasyon hazırlığında

Rusya Federasyonu Güvenlik Konseyi Sekreteri Nikolay Patruşev, ABD’yi Venezuela’da Nicolas Maduro iktidarını devirmek için operasyon hazırlığında olduğunu söyledi.

Haftalık Argumenty i Fakty gazetesine bir mülakat veren Nikolay Patruşev, “ABD, bağımsız bir devleti işgale hazırlanıyor” dedi.

Patruşev, “Amerikan özel kuvvetlerinin Porto Rico’ya gönderilmeleri, Amerikan askerlerinin Kolombiya’ya gönderilmesi ve başka unsurlar Pentagon’un Maduro’yu iktidardan kovmak için bir operasyon yürütmek amacıyla bölgedeki askeri varlığını güçlendirdiğini gösteriyor” diye belirtti.

Patruşev, Washington’un talebi üzerine Rusya’nın Venezuela’daki duruma ilişkin istişarelerde bulunmayı kabul ettiğini ancak Amerikalıların bir toplantı yapmayı “sahte gerekçelerle” ertelediğini söyledi.

Venezuela’daki kriz giderek derinleşiyor. Maduro etrafında uluslararası bir tecrit politikası yürütülüyor. 50 dolayında ülke sağcı Juan Guaido’yu “geçici meşru başkan” olarak tanıdı. Venezuela ordusu halen Maduro’yu destekliyor ancak Kolombiya’ya onlarca askerin kaçtığı yönünde bilgiler de var. ABD’den gelen açıklamalar ise baskının daha da attırılacağını gösteriyor. Amerikalı yetkililer “eyleme geçme” zamanının geldiğini söylerken, bu açıklamalar müdahale olarak yorumlandı.

14 Amerika ülkesinin bir araya geldiği Lima Grubu, 25 Şubat’ta Kolombiya’nın başkenti Bogota’da buluşarak, Maduro’yu iktidardan çekilmeye çağırdı.