Moskova’ya göre ‘uzayda nükleer silah’ iddiası ‘asılsız’!

Rusya, Moskova'nın uzaya nükleer silah yerleştirmeyi planladığına dair ABD basınında yer alan haberleri "asılsız" olarak nitelendirdi.

ABD'li üst düzey yetkililer çarşamba günü ABD'nin güvenliğine yönelik yeni ve "ciddi bir tehditle" karşı karşıya olduğunu açıklamış ve basında çıkan haberlerde bu tehdidin Rusya'nın uzaya uydu karşıtı bir nükleer silah yerleştirme planıyla ilgili olduğu iddia edilmişti.

Rus haber ajanslarına göre Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Riabkov, "Çeşitli asılsız suçlamalara hiçbir şekilde yanıt vermeyeceğimizi sürekli tekrarlıyoruz. Eğer açıklama yapıyorlarsa, en azından kanıtlarla desteklemeliler" dedi.

Riabkov, "Bu, Amerikalıların son on yıldır kötü niyetli uydurmalar yapma ve işlerine gelmeyen her türlü eylemi ya da niyeti bize atfetme eğiliminin bir parçasıdır" diye ekledi.

Kremlin sözcüsü Dmitri Peskov ise bunun Beyaz Saray'ın ABD Kongresi'ni Ukrayna için aylardır bloke edilen 60 milyar dolarlık büyük yardım paketini kabul etmeye zorlamak için yaptığı bir "hile" olduğunu düşündüğünü söyledi.

Peskov, "Beyaz Saray'ın doğru ya da yanlış bir şekilde Kongre'yi bütçe tasarısını geçirmeye teşvik etmeye çalıştığı açık. Beyaz Saray'ın hangi hileyi kullanacağını göreceğiz" dedi.

Amerikan televizyon kanalı ABC ve New York Times gazetesinin ismini açıklamadığı yetkililere dayandırdığı haberlerine göre, Rusya'nın iddia edilen projesi sadece geliştirme aşamasında ve acil bir tehdit oluşturmuyor.

Rusya'nın yalanlamaları Batı tarafından genellikle şüpheyle karşılanıyor. Moskova haftalarca Ukrayna'ya saldırmak istediğini inkâr etmiş ve nihayet 24 Şubat 2022'de geniş çaplı bir saldırı başlatmıştı. Benzer şekilde Rusya da Batılıların açıklamalarına şüpheyle yaklaşıyor.