Myanmar’da çatışmalar sürüyor, BM ‘sivil savaş’ uyarısı yaptı

Myanmar’da ordunun hava saldırısından sonra 12 bin insanın yerlerini terk ettiği bir grup tarafından açıklandı. BM “sivil savaş” uyarısında bulundu.

Myanmar’da muhaliflere yönelik düzenlenen hava saldırısı ardından binlerce insanın yerlerini terk ettiği belirtiliyor. Farklı etnik gruplara ait muhalif gruplar rejimin katliamcı baskılarına karşı birlik olma çağrısı da yapıyor.

Karen Ulusal Birliği (KNU) yaptığı açıklamada bölgede yaşanan insani krizden dolayı 12 bin kişinin köyünü terk etmek zorunda kaldığını belirtti.

1 Şubat’ta ordunun yaptığı darbe ardından KNU, Karen Eyaleti’ndeki bir askeri üssü ele geçirmişti. On askerin öldürüldüğü olay ardından Myanmar ordusu, bölgeye hava saldırısı düzenlemişti.

KNU Myanmar ordusunun saldırısına ilişkin yaptığı açıklamada saldırılarda aralarında çocuk ve öğrencilerin de olduğu çok sayıda sivilin yaşamını yitirdiğini belirtti.

Ülkede bulunan 130 etnik topluluğa da seslenen KNU yetkililere güçlü cevap verme çağrısında bulundu.

Myanmar’ın bağımsızlığını aldığı 1948’den bu yana ülkedeki etnik kimliği temsil eden birçok silahlı grup otonom bölgelerin oluşması için hükümete karşı silahlı mücadele yürütüyor. Ayrıca bölgelerindeki doğal zenginlikleri de sahiplenmek istiyor.

2015 yılında Myanmar ordusu aralarında KNU’nun da bulunduğu en büyük 10 silahlı grup ile ateşkes anlaşması imzalamıştı.

Askeri cunta sözcüsü Zaw Min Tun ise, KNU’nun imzalanan ateşkese uymaya devam etmesi beklentisinde olduklarını açıkladı. Tun, bölgeye yönelik hava saldırısının da bir gün boyunca sürdüğünü belirtti.

Myanmar ordusu ile ateşkes imzalayan 10 etnik halkları temsil eden 10 örgüt, bu hafta sonu bir toplantı düzenliyor.

Darbeden sonra ordunun söz konusu ateşkese uymaya devam etmesi yönündeki temennilerini dile getiren 10 örgüt dün yaptığı açıklamada aralarında onlarca çocuk, genç ve kadının da olduğu yüzlerce sivilin katledildiğine dikkat çekerek, “Durumu gözden geçireceğiz” dedi.

Ateşkeste imzası olan on örgüte halkları temsil eden birçok silahlı grup desteğini açıklayarak, cuntaya karşı silahlanacaklarını belirtti.

BM’nin Myanmar Elçisi Christine Schraner Burgener ise önümüzdeki hafta için sivil savaş tehlikesinin arttığını kaydetti.

Cuntacı ordu ise katliamını sürdürüyor. Şimdiye kadar en az 550 kişinin öldürüldüğü ve 2700 kişinin gözaltına alındığı da belirtiliyor.