Myanmar’da yüzlerce asker Hindistan’a kaçtı

Myanmar’da isyancı güçlerin ilerleyişi karşısında 300 cunta askerinin Hindistan’a kaçtığı bildirildi.

Arakan Ordusu’nun kasım ayında güvenlik güçlerine karşı büyük bir operasyon başlatarak 2021'deki darbeden bu yana iktidarda olan düzenli orduyu geriletmesinden bu yana Myanmar’ın Hindistan sınırındaki bazı bölgelerinde silahlı çatışmalar yaşanıyor.

Yaşanan çatışmalar, darbeden bu yana bölgede büyük ölçüde uyulan ateşkese son verdi.

Arakan Ordusu pazar günü yaptığı açıklamada, Bangladeş sınırına yaklaşık 20 kilometre uzaklıktaki Chin Eyaletindeki Paletwa kasabasını ele geçirdiklerini bildirdi. Açıklamada, cunta askerlerinin Çarşamba günü geçtiği Hindistan'ın Mizoram eyaleti sınırındaki altı askeri üssün de ele geçirildiği belirtildi.

Hindistanlı bir subay AFP'ye yaptığı açıklamada, silah ve mühimmatlarını taşıyan toplam 276 askerin Bondukbangsora köyüne vardığını söyledi.

"Onları kampımıza yerleştirdik" diyen subay, gelen askerlerin "ihtiyaç duydukları tüm desteği" aldıklarını ifade etti.

Subay, askerlerin biyometrik verilerini topladıklarını ve Yeni Delhi'deki Savunma Bakanlığı'ndan onları Myanmar’a geri göndermek için izin istediklerini söyledi.

İki Myanmar askeri uçağı, çatışmadan çekilen askerleri toplamak ve ülkelerine geri göndermek üzere Mizoram Eyaletinin merkezi şehri Aizawl'a ulaştı.

Ekim ayında Arakan Ordusu ve diğer iki etnik azınlık grubu arasında kurulan bir ittifak Shan Eyaletinde cuntaya karşı ortak bir saldırı başlatarak kasabaları ele geçirdi ve kuzey Çin sınırındaki hayati ticaret merkezlerini ele geçirdi.

İttifak, iktidara geldiğinden bu yana cunta için en büyük tehdidi oluşturan aylarca süren çatışmaların ardından geçen hafta bölgede Çin'in arabuluculuğunda bir ateşkes ilan etmişti.