NATO’ya göre Rus askeri yığınağı ‘tehlikeli bir an’

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın Ukrayna ve Belarus’taki askeri yığınının soğuk savaştan bu yana en önemli yığınak olduğunu belirterek Avrupa’nın güvenliği için “tehlikeli bir an” olduğunu savundu.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiliz Başbakan Boris Johnson ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, "Rusya'nın Ukrayna sınırlarındaki askeri varlığı artıyor ve Rusya'nın Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana en büyük yığınağı olan Belarus'taki konuşlanmasını yakından takip ediyoruz” dedi.

Rusya ve Belarus güçleri perşembe günü Belarus’ta on günlüğüne büyük bir askeri tatbikat başlattı.

NATO şefi, “Bu, Avrupa güvenliği için tehlikeli bir an. Rus kuvvetlerinin sayısı artıyor ve olası bir saldırı için uyarı süresi azalıyor” dedi.

Tüm ittifakları savunacaklarını ve koruyacaklarını söyleyen Stoltenberg, “Rusya’nın (Ukrayna’ya karşı) yeni bir saldırısı NATO’nun varlığını azaltmasını değil, güçlendirmesini sağlayacak” diye ekledi.

Stoltenberg, NATO savunma bakanlarının gelecek hafta İttifak’ın güney doğu cephesindeki güvenliği arttırmayı tartışacağını belirtirken, bu kapsamda Kara Deniz bölgesi için Romanya’da taktik bir güç oluşturacaklarına işaret etti. Fransa da bu taktik askeri birliği katılacaklarını duyurdu.

JOHNSON’A GÖRE RUSYA ASKERİ OPERASYON KARARI ALDI

NATO’nun bir çok üyesi NATO’nun hızlı reaksiyon gücüne daha fazla olanakla katılacaklarını duyurdu. Boris Johnson’a göre Birleşik Krallık, Polonya’ya 350 asker gönderdi ve Estonya’daki taktik birliğin sorumluluğunu üstlenecek. “En tehlikeli bir zamandayız” diyen Johnson, Rusya’nın askeri bir eylemde bulunmak için “karar aldığını düşündüğünü” belirtti.  Johnson, “Ama bir felaketin hızlıca yaşanması imkansız değil” ifadelerini kullandı.  

Johnson, gerilimin düşürülmesi ve tartışmaya ihtiyaç olduğunu belirtirken, Rusya’nın bazı taleplerinin “müzakere edilemez” olduğunu sözlerine ekledi.

Stoltenberg de NATO-Rusya diyalogu için Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a bir davetiye gönderdiğini belirtti.