Nijer’de 50 Boko Haram üyesi öldürüldü

Nijer’in güney doğusunda yaşanan şiddetli çatışmalarda Boko Haram çete grubuna mensup 50 kişinin öldürüldüğü bildirildi.

Nijer hükümeti Pazartesi akşamı yaptığı açıklamada Diffa bölgesindeki Toumour’da Boko Haram’a bağlı “terörist unsurların 20 dolayında araç içerisinde ağır silahlarla askeri noktaya saldırdığını” belirtti. Saldırının 15-16 Mart gecesi yaşandığı belirtildi.

Hükümet, savunma ve güvenlik güçlerinin eş zamanlı olarak karşılık vererek saldırganları püskürttüğünü ifade etti. Açıklamada, geçici bilançoya göre “50 Boko Haram savaşçısı nötralize edildi (öldürüldü)”. Askeri güçlerin cephesine ise bir yaralı olduğu iddia edildi.

Saldırıdan sonra orduya bağlı özel müdahale taburu takviyelerinin kaçan saldırganları gizlendiklerin Çad Gölü kıyısına kadar takip ettiği belirtildi.

Aynı açıklamada Nijerli askerlerin bir çok şüpheliyi yakaladığı ve iki araç ile bir çok silaha el koyduğu kaydedildi.

Boko Haram daha önce, Nijerya’ya yakın bir bölge olan Toumour’da çok sayıda saldırı gerçekleştirdi. Nijerya’da 2015’ten bu yana bu grupla çatışmalar var. Boko Haram çeteleri, Nijer, Nijerya ve Çad arsındaki Çad Gölü havzasında da varlık gösteriyor.

7 Mart günü Diffa bölgesindeki Şetima Wangu alanında Nijer ordusunun bir noktasına düzenlenen saldırıda resmi açıklamaya göre 8 asker ölmüş, 3’ü kaybolmuştu. Hükümet daha sonra yaptığı açıklamada bu saldırıyı düzenleyen saldırganların neredeyse tamamının, öldürüldüğünü savunmuştu. Çeteye yönelik saldırıların özellikle havadan, Nijer, Nijerya, Çad ve Kamerun tarafından kurulan Karma Çokuluslu Güce bağlı hava kuvvetlerinin uçakları tarafından gerçekleştirildiği belirtilmişti.