Nikaragua’da Ortega karşıtı gösteriler: En az 134 ölü

Hükümet karşıtı protestoların devam ettiği Nikaragua’da iki aylık süreçte en az 134 kişinin yaşamını yitirdiği duyuruldu.

Sosyalist Devlet Başkanı Daniel Ortega ve hükümetinin emeklilerin haklarını kısıtlayan bir ‘reform’ projesine karşı Nisan ayı başında başlayan gösteriler devam ediyor.

Katolik Kilisesi’nin arabuluculuğuyla geçtiğimiz haftalarda başlatılan ‘ulusal diyalog görüşmeleri’, kilisenin ‘baskılara devam edildiği’ gerekçesiyle 30 Mayıs’ta sonlandırılmıştı.

Öte yandan Nikaragua İnsan Hakları Merkezi (Cenidh) tarafından verilen bilgilere göre, hükümet karşıtı gösterilerde şimdiye kadar en az 134 kişi hayatını kaybetti. Cenidh açıklamasına göre, sadece geçtiğimiz gün ülkenin kuzeyindeki iki şehirde 3 gösterici genç silahlı kişilerce öldürüldü.

1979’da ülkedeki sağcı diktatörlüğü yıkan Sandinist devrimin öncüsü olan Daniel Ortega, 1990 yılında ayrıldığı devlet başkanlığı görevine 2007 yılında tekrar seçilmişti. Ancak Ortega’nın Nisan ayında emekliler başta olmak üzere birçok kesimin haklarını kısıtlayacak reform çalışmaları kanlı protesto gösterilerinin başlamasına yol açmıştı. Her ne kadar reform tasarıları sonradan geri çekilse de, Ortega’ya karşı gösteriler devam ediyor.