Nikaragua’da yeniden çatışmalar: Ölü sayısı 170’in üzerinde

Nikaragua’da hükümet ile toplumsal muhalefet kesimleri arasındaki müzakerelerin kesilmesiyle birlikte yeniden şiddetli gösteriler başladı.

Sosyalist devlet başkanı Daniel Ortega’nın emeklilik başta olmak üzere birçok sosyal güvenlik alanında yapmak istediği reformlara karşı Nisan ayında başlayan gösteriler, müzakerelerin başarısız olması nedeniyle yeniden başladı.

Dün yapılan hükümet karşıtı gösterilerde en az 2 kişinin hayatını kaybettiği tespit edilirken, bazı kentlerde el yapımı patlayıcılarla gösteriler düzenlendiği öğrenildi. Masaya şehrinde gösterici gençlerin bir polis karakolunu iki haftadır işgal altında tuttukları bildiriliyor. 2 kişinin öldüğü şehirde en az 32 kişi de yaralandı.

Nisan ayından bu yana düzenlenen gösterilerde yaşamını yitirenlerin sayısının en az 170 olduğu belirtiliyor.

Orta Amerika ülkesi Nikaragua’da 2007 yılından bu yana iktidarda olan Daniel Ortega’nın sosyal güvenlik sistemindeki açıkları kapatmak için emekli maaşlarında kesinti içeren reformlarına karşı gösteriler başlamıştı. Reformun geri çekilmesine rağmen devam eden gösterilerin sonlandırılması için Katolik Kilisesi’nin de girişimiyle sivil toplum ve siyasi partilerle ulusal uzlaşı görüşmeleri düzenlenmişti.

Ancak görüşmeler başarısız olmuş ve gösteriler yeniden başlamıştı.