Nyirangongo yanardağının patlaması ile tahliye edilen insanlar evlerine döndü

Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin Goma şehrinde binlerce insan bir yanardağın patlamasından haftalar sonra evlerini sağlam bulma umuduyla ve korkarak Kongo'nun doğusundaki Goma ve çevresindeki bölgeye geri dönüyor.

Nyiragongo Dağı'nda 22 Mayıs'ta başlayan patlama, on binlerce insanı lav aktığı için hiçbir uyarı olmadan kaçmaya zorlamıştı.

Kuzey Kivu eyalet başkentinin eteklerinde yaşayan daha insanlar ise, bir hafta sonra başka bir patlama yaşanacağı korkusuyla tekrar tahliye edilmişti. Yetkililer patlamayı takip eden günlerde Sake kasabası başta olmak üzere, diğer yerleşim birimlerinde çok sayıda insanı güvenli yerlere taşımıştı.

Halk evlerine dönerken, ne ile karşılaşacakları ve neleri yaşayacağını ise bilmiyor.

Goma'nın eteklerindeki Kihisi'de yaşayan ve tahliye edilenler arasında olan Matuso Sumbuo, "Tahliye etmiştik ve sahip olduğumuz her şey çalındı” diye konuştu. Yetkili makamların yardım sözü verdiğini de aktaran Sumbuo, henüz kendilerine yardım almadıklarını da belirtti.

Esperance Suzane ise "Biz, küçük işletmelerle günden güne yaşayan biz, şimdi nasıl yaşayacağız? Burada kendi başına yaşıyorduk, çünkü geldiğimizden beri WFP'den (Dünya Gıda Programı) sadece bir kez yiyecek aldık, ancak yeterli değildi" diye konuştu.

Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan Nyiragongo Dağı'nın son patlaması 2002 yılında meydana gelmiş ve yüzlerce kişinin hayatına mal olmuştu.

Lav havaalanı pistlerini kaplamış ve sonrasında 100.000'den fazla insanı evsiz bırakmıştı. Yanardağ ayrıca 1977'de aktifleşti ve 600'den fazla insanın ölümüne sebep oldu.