On iki ülke gıda maddelerine ihracat ambargosu koydu

Ukrayna üzerinden süren hegemonya savaşının başından bu yana tarımsal hammaddenin en büyük ihracatçısı olan on iki ülke, başta tahıl olmak üzere gıda maddelerinin ihracatına ambargo uygulama kararı aldı.

Hafta içerisinde buğday fiyatı tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.  Zaten Ukrayna savaşı ile artan fiyatlar, özellikle Hindistan'ın kendi arzını güvenceye almak için ihracatlarına yasak koyması nedeniyle tırmandı.

Ancak kendi ulusal çıkarlarını koruma adına böyle bir politika izleyen tek ülke Hindistan değil.

Şubat ayında patlak veren Ukrayna savaşından bu yana on iki ülke, tarımsal hammadde ihracatına ambargo uygulama kararı aldı.

Dünyanın en büyük palm yağı üreticisi olan Endonezya, nisan ayında tüm bitkisel yağ ihracatını durdurdu.

Arjantin, Belarus, Kazakistan, Macaristan, Romanya, Sırbistan ve Türkiye de tahıl ihracatını sınırlandırdı.

Fas gibi başka ülkeler ise bazı meyve ve sebze ihracatını yasakladı.

AYAKLANMA ENDİŞESİ

Ambargo uygulayan ülkeler, bu şekilde yükselen fiyatlara karşı koymayı ve kendi nüfuslarının ihtiyaçlarını karşılamayı umuyor.

Örneğin Endonezya'da görüldüğü gibi kıtlığa karşı şiddetli protestoların önüne geçilmeye çalışılıyor. Nisan ayında Endonezya’da fiyat artışlarına karşı büyük protesto eylemleri gerçekleşmişti.

Endonezya, küresel palm yağı üretiminin yaklaşık yüzde 60'ını sağlıyor ve bunun üçte biri kendi iç pazarında tüketiliyor. Geçen yıl yemeklik yağ için 34,2 milyon ton ihracat yaptı, aynı zamanda kozmetikten gıda ürünlerine kadar çok çeşitli ürünlerin imalatını yaptı.

Endonezya’nın ambargosundan en fazla etkilenen ülkeler Hindistan, Çin, Bangladeş ve Pakistan oldu.

İran veya Sudan'da da artan ekmek fiyatlarına karşı protestolar başladı. İran genelinde son günlerde zamlara karşı protesto eylemleri yapılıyor.

AMBARGOLAR ENFLASYON VE YOKSULLUK SARMALI OLUŞTURUYOR

Uzmanlara göre ambargo gibi ekonomik tutumlar, küreselleşen tarımsal mübadele sistemi üzerinde büyük bir şok yaratıyor. Bu durum, enflasyon ve yoksulluk sarmalı oluşturuyor.

Her bir ülke yeterli miktarda buğday veya diğer tarım ürün sağlamaya çalışırken fiyatlar da hızla yükseliyor. Yükselen fiyatlar finansal spekülasyonları cezbederken, spekülasyonlar da fiyatların yükselmesi şeklinde geri dönüş sağlıyor.

DURUM DAHA DA KÖTÜLEŞECEK

Rusya ve Çin de dahil olmak üzere büyük gübre üreticileri, eskiden tedarik ettikleri ülkelerdeki mahsulleri riske atarak ihracatı durdurdukları için gıda kıtlığının daha da ağırlaşması bekleniyor.