OPCW’ye göre ABD kimyasal silah stokunu imha etmeye devam ediyor!

Merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW), ABD’nin ülke içinde bilinen son iki kimyasal silah stokunu imha etmeye devam ettiğini bildirdi.

Yazılı bir açıklama yapan OPCW, ABD ile geçen hafta kimyasal silahların imhası konusunda bir videokonferans yaptıklarını belirtti.

İmha edildiği belirtilen nörotoksik silah stokunun Kentucky’deki Richmond fabrikasında olduğu bilgisi verildi.

Açıklamada OPCW'ye taraf olan "ABD’nin, Taraf Devletler Konferansı'nın kararına uygun olarak, kalan kimyasal silah stoklarının imhasını tamamlama sürecinde" olduğu ifade edildi.

Açıklamada "OPCW müfettişleri imhanın ilerleyişini 7/24 izliyor ve doğruluyor" denildi.

ABD’nin dünyada açıklanmış iki kimyasal silah stoku var. Bunların her ikisi de ABD topraklarında bulunuyor.

28 Şubat 2022 itibariyle Amerika Birleşik Devletleri, 1. Kategori olarak ilan edilen kimyasal silahlarının yüzde 97,65'inin imhasını tamamladı.

OPCW'ye göre ABD’nin ilan ettiği 2. ve 3. Kategori kimyasal silahlarının tamamı imha edildi.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta yaptığı bir açıklamada Rusya’nın Ukrayna’da kimyasal silah kullanabileceği yönündeki iddiaların “inandırıcı” olduğunu savunmuştu.

OPCW’nin üyesi olan Rusya, ellerinde artık askeri kimyasal silahların olmadığını söylerken, zehirli silahların kullanılma iddiasına ilişkin daha şeffaf olunması yönünde uluslararası baskı altında bulunuyor.

2020’de Rus muhalif Aleksey Navalni, Sibirya’da zehirlenmiş ve bundan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i sorumlu tutmuştu.  Eski bir KGB ajanı olan Sergey Skripal da Birleşik Krallık’ta 2018 yılında zehirlenmişti. Moskova, her iki olayla da ilgilerinin olmadığını savundu.

Uluslararası kurumlara göre son kimyasal silah kullanımı, 2011’de Suriye’de gerçekleşti. Bundan Başar El Esad güçleri sorumlu tutuldu. Türk devletinin Kürtlere karşı kimyasal silah kullandığına dair ciddi şüpheler olmasına rağmen, uluslararası güçler ve kurumlar bu konuda herhangi bir soruşturma yürütmeye yanaşmıyor ve görmezden gelmeye devam ediyor.