Oxfam : Zenginler salgından güçlenerek çıktı

Sivil toplum örgütü Oxfam, eşitsizlikler üzerine yayınladığı yıllık raporunda dünyanın en büyük servetine sahip insanların şu ana kadar salgından güçlenerek çıktığını belirtti.

“Covid19, eşitsizlik virüsü” başlıklı yıllık rapor 25 Ocak Pazartesi günü yayınlandı.

Dünya Ekonomik Forumu’nun bu yıl online yapılan açılışında bur raporu yayınlayan Oxfam, “En fakir insanların ekonomik etkilerden kurtulmasının on yıldan fazla zaman alması beklenirken, dünyanın en zengin 1000 insanı, sadece dokuz ay içinde salgın öncesi refah düzeylerine geri döndü” dedi.

Küresel ölçekte, milyarderlerin serveti 18 Mart ile 31 Mart 2020 arasında 3 900 milyar dolar arttı. Fransa’da aynı dönemde milyarderler 175 milyon euroya yakın kazanç sağlayarak, sağlık krizi öncesindeki zenginlik düzeyinin üzerine çıktı. Fransa’daki bu durum, ABD ve Çin’den sonra en güçlü yükseliş oluyor.

Bu eşitsizlik karşısında Oxfam, Thomas Piketty ve Gabriel Zucman gibi ekonomistlerin önerilerini esas alıyor. Her iki ekonomist en zenginlere yönelik vergilerin arttırılmasını istiyor.

Raporda, “Korona krizi en zengin kişi ve şirketlerin vergilendirilmesinde bir dönüm noktası olmalı” denildi.

Oxfam’a göre bu kriz, “adil bir vergilendirme için fırsat sunuyor.”

Raporda, Aralık ayında Covid-19’un etkileri ile mücadeleyi finanse etmek için 3 milyar dolar getirmesi beklenen büyük servet sahiplerine olağanüstü bir vergi yasasını çıkaran Arjantin, örnek olarak gösteriliyor.

Fransa’da 2018 yılında servet vergisi kaldırıldı, hükümet görev süresinin dolacağı 2022’ye kadar da vergileri arttırmayı planlamıyor. Oxfam France, raporun yayınlanması vesilesiyle, eşitsizlikleri tepki göstermek için kampanya başlattı. On kentte Cumhuriyet’i temsil eden yerler üzerinde “Özgürlük, eşitsizlik, kardeşlik” yazılı pankartlar asılacak.