Paris, Berlin ve Londra'dan ABD'ye 'İran' çağrısı

Fransa, Almanya ve Birleşik Krallık, nükleer anlaşmadan çekilen ABD’den İran’a karşı yaptırımlarda Avrupa şirketlerini muaf tutmasını istedi.

Her üç ülkenin Ekonomi ve Dışişleri Bakanları tarafından imzalanan ortak mektupta, ABD’ye “muafiyet” çağrısı yapıldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Hazine Bakanı Steven Mnuchen’e yazılan mektup, Fransa Ekonomi Bakanı Bruno Le Maire tarafından Twitter üzerinde kamuoyuna sunuldu.

Mektupta, “İttifaklar olarak, ABD’den Avrupa savunma çıkarlarına zarar verecek tedbirlerden uzak durmasını bekliyoruz” denildi.

Her üç Avrupa ülkesi, “Her ne kadar ABD İran ile nükleer anlaşmadan çekilme kararı alsa da, bu anlaşmanın İran’ın nükleer silah elde etmesini engellemek için en iyi yol olduğuna halen iknayız” denildi.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Federica Mogherini’nin de imzaladığı mektupta, ABD’nin Avrupa’nın siyasi kararına saygı göstermesi ve Viyana’da imzalan nükleer anlaşmadan sonra İran ile iş yapan şirketleri yaptırımlardan muaf tutmasını istedi.

İran ile büyük güçler arasında 2015 yılında Viyana’da nükleer program konusunda anlaşma sağlanmıştı. Anlaşma, İran’ın atom bombası elde etme arayışlarına son vermesi karşılığına kademeli olarak yaptırımların kaldırılmasını öngörüyor. ABD’de Donald Trump yönetiminin 8 Mayıs’ta nükleer anlaşmadan çekilerek yaptırımlara geri dönmesi ardından Avrupalı ülkeler anlaşmayı kurtarmaya çalışıyor. İran ile iş yapan Avrupalı şirketler de ABD’nin yaptırım tehdidi altında bulunuyor.

Amerikan yönetimi yaptırımların yeni anlaşmalar için hemen uygulamaya konulacağını belirtirken, yabancı şirketlere İran’daki faaliyetlerine son vermesi için 180 gün süre tanıyor.