Plaza de Mayo Büyükanneleri, 130’uncu torunu buldu

Onlarca yıldır kayıp çocuk ve torunları için mücadele eden Plaza de Mayo Büyükanneleri, 130’üncü torunlarının bulunması üzerine bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamada, “Kimlik hakkı hiçbir şekilde müzakere edilemez, terk edilmez ve unutulmaz” denildi

Geçtiğimiz pazartesi günü Plaza de Mayo Büyükanneleri, bir torunlarının daha kimliğinin tespit edildiğini açıkladı.

Büyükanneler, geçtiğimiz Nisan ayında 129’uncu kayıp torununun bulunduğunu açıklamıştı.

Büyükannelerin mücadelesi ise hala bitmiş değil. Hala Arjantin’deki diktatörlük döneminde kaybedilen en az 400 bebeğin kimliğinin tespit edilmesi gerekiyor.

Büyükanneler Derneği dün bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasına 1977’den bu yana kayıp olan Elena Mijalchuk ile Juan Manuel Darroux’nun çocuğu Javier Matias Darroux da katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Darroux, “Kimliğinin iade edilmesi, benim için anne ve babama saygı, ruhumun okşanması, anılar için bir sembol, gerçek ve adalettir” dedi.

Darroux’nun annesi, 1977 yılında kaybolan eşini aramak için bulduğu bir adrese giderken, o da kaçırıldı.

Kimliğine dair şüpheleri olduğu andan itibaren araştırmaya başlayan Darroux, “Büyükannelere yanaşmayı tercih etmedim, çünkü iyi olduğumu düşünüyordum. Ama 2006 yılının sonlarında iyi olduğum için kökenlerimi aramamam gerektiğini anladım. Çünkü beni arayan başka insanlar olduğu ihtimalini de düşünmem gerekiyordu. Kimlik hakkı müzakere edilemez, bırakılamaz ve unutulamaz” diye konuştu.

Juan Manuel Darroux, Morón Üniversitesi’nin yönetim bölümünde çalışırken, Elena Mijalchuk ile tanıştı.

1977 yılı Aralık ayında kuzenleri Luis Molina ile Domingo Carmelo Graziadio’ya Buenos Aires’in banliyölerinde geçtikten sonra arama noktasında “güvenlik” güçleri tarafından zorla araca bindirilirken görüldü.

Ay sonunda ise Elena eşinin bulunduğu yerin adresine ulaştı. Ailesi randevu yerine götürdü ve Elena da bu süreçte kaçırıldı.

Edinilen bilgilere göre ise Javier Matías işkence merkezine üç blok ötede bir kadın tarafından bulundu.